Myanmars militære grep makten i et kupp 1. februar 2021 og har siden slått brutalt ned på protester i landet. Foto: Aung Shine Oo / AP / NTB

Ny rapport:

Militærjuntaen i Myanmar får våpenhjelp fra en rekke land

Selskap i minst 13 land har hjulpet Myanmar til å produsere våpen som landets kuppmakere benytter mot egen befolkning, viser en fersk rapport.

Publisert Oppdatert

Rapporten fra den uavhengige ekspertgruppen Special Advisory Council for Myanmar (SAC-M) viser hvordan militærjuntaen i Myanmar har trappet opp våpenproduksjonen siden kuppet 1. februar 2021, og at de heller ikke nøler med å bruke våpen for å slå ned alt tilløp til protester og opposisjon.

Over 2700 sivile, blant dem 277 barn, er drept av sikkerhetsstyrkene siden kuppet, viser tall fra The Assistance Association for Political Prisoners i Myanmar.

Statseide selskaper

Våpenprodusenter i USA, Europa, Asia og Midtøsten har alle bidratt til våpenindustrien i Myanmar, konstaterer SAC-M i sin rapport.

Flere av disse våpenprodusentene er statseide og hører hjemme i land som Italia, Tyskland, Israel, Ukraina, Singapore, Sør-Korea, Nord-Korea og Kina, går det fram av rapporten.

Selskap i Russland, India, Japan, Taiwan, Østerrike og Frankrike har også bidratt til våpenindustrien i Myanmar, enten med ekspertise eller deler.

– Utenlandske selskap som tjener penger på lidelsene til Myanmars innbyggere, må stilles til ansvar, sier Chris Sidoti, en av ekspertene bak rapporten.

Powered by Labrador CMS