Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni. Foto: Knut Førsund

– Maktmenn ødelegger utvikling

Den kristne paraplyorganisasjonen Digni vil sette «grådige menn med makt» på den utviklingspolitiske dagsorden. – Makt bør være en større del av bistandsanalysen, sier Jørn Lemvik.

Publisert

– Det er lite vilje i politiske kretser til å snakke om makt. Det er lettere å snakke om fattigdom enn om makt. Fattigdom er baksiden av maktmisbruk, sier generalsekretær i Digni, Jørn Lemvik.

Han mener maktmisbruk og grådighet kjennetegner alt for mange institusjoner, ikke bare noen av de kirkelige. Grådige menn med makt finnes over alt: i hjemmet, i kirken, i næringslivet, i ideelle organisasjoner og i politikken.

– Aktivister har brukt slagordet «Make Poverty History», det er viktigere å si «Make Greed History». Det er grådigheten som ribber samfunnet for ressurser og hindrer utvikling.

Lemvik mener at makt og grådighet henger sammen, og makten brukes for å skaper frykt.

– Frykt er ødeleggende for utviklingsarbeid. Det knebler motivasjon, læring og folks selvfølelse. Makt skaper ofte rom der det ikke er innsyn. Det er avgjørende å kunne se hva makten holder på med. Makt som ikke blir utfordret er farlig.

– Resultatene av det vi gjør i bistand og i fattigdomsbekjempelse blir lett å fikse litt på makeup’en dersom vi ikke utfordrer makten og maktstrukturene. Det er vanskeligere å gjøre noe med menn, makt og grådighet. Skal man få til en bedre fordeling av ressurser i et samfunn må du utfordre makten, sier Lemvik med henvisning til stortingsmeldingen «Dele for å skape» som nylig ble vedtatt.

– De som sitter med makten, politikerne, finner det ubehagelig å ta denne diskusjonen i internasjonale fora, sier Lemvik. Han mener at en maktdiskusjon faktisk er et enda viktigere tema enn religion og bistandsdiskusjonen man har ført i Norge de siste par årene. De viktige samtalene om religion er jo en ”underavdeling” av maktdiskusjonen

Powered by Labrador CMS