Fiona Frazer, som leder FNs menneskerettighetsarbeid i Afghanistan, holder opp et eksemplar av den nye rapporten.

FN: Hundrevis av drap og menneskerettsbrudd etter at Taliban tok makten

Taliban har begått hundrevis av menneskerettsbrudd etter å ha tatt makten i Afghanistan i august i fjor, deriblant utenomrettslige drap og tortur. Det forteller ny FN-rapport.

Publisert Oppdatert

FNs kontor i Afghanistan publiserte onsdag en rapport om hvordan menneskerettssituasjonen har utviklet seg i landet de ti siste månedene.

– Det er ikke tvil om at funnene i rapporten vår er svært alvorlige, sa lederen for FNs operasjon i Afghanistan (UNAMA), Markus Potzel, da rapporten ble presentert på en pressekonferanse i Kabul samme dag.

Taliban avviser rutinemessig alle anklager om at gruppen bryter menneskerettighetene, men i rapporten listes det opp et stort antall overgrep som den islamistiske bevegelsen får skylden for. FN har blant annet dokumentert 160 tilfeller av utenomrettslige drap, 56 tilfeller av tortur og over 170 pågripelser og fengslinger uten lovhjemmel. Dette har ikke minst rammet personer som jobbet i landets tidligere regjering og sikkerhetsstyrker.

De mest vanlige formene for tortur er spark, slag, pisking med kabler og rør, samt elektrosjokk, ifølge FN.

– Krenkende straff

Det er også dokumentert over 200 tilfeller av det som beskrives som «grusom, umenneskelig og krenkende avstraffelser». Blant annet nevnes butikkeiere som er blitt banket opp for ikke å gå i moskeen.

Men FN understreker også til at sikkerhetssituasjonen er blitt langt bedre etter at krigen tok slutt, noe som har resultert i en stor nedgang i antall sivile som blir drept og såret.

Likevel er minst 700 sivile afghanere drept og over 1400 såret siden august, stort sett som følge av IS-angrep mot landets minoriteter, deriblant mot skoler og moskeer som blir brukt av afghanske sjiamuslimer.

Flere er også drept av udetonerte eksplosiver som er blitt liggende igjen på slagmarken.

Undertrykking av kvinner

Rapporten peker også på de harde tiltakene Taliban har iverksatt mot journalister og ytringsfrihetens forverrede kår, samt de omfattende begrensningene som har rammet jenter og kvinner etter at Taliban kom til makten.

Blant de 87 dokumenterte tilfellene av vold mot kvinner, er det drap, voldtekter, tvangsekteskap og to tilfeller av æresdrap. Et par skal ha blitt steinet til døde offentlig etter å ha hatt et forhold. Ingen av hendelsene er registrert av landets rettssystem.

Ifølge Fiona Frazer, som leder FNs menneskerettighetsarbeid i Afghanistan, vekker det spesielt stor bekymring at Talibans religiøse politi og etterretningstjeneste er involvert i overgrepene.

Les også: Taliban ber kvinner finne mannlige erstattere til jobbene deres

Powered by Labrador CMS