Folk fortsetter å demonstrere for overgang til sivilt styre ett år etter at militæret tok makten i Sudan. Bildet er fra en demonstrasjon i Khartoum fredag forrige uke.

Store protester ett år etter militærkuppet i Sudan

Titusenvis av demonstranter marsjerte mot presidentpalasset i Sudans hovedstad Khartoum på ettårsdagen etter militærkuppet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Publisert Oppdatert

Ett år etter kuppet, har titusenvis tatt til gatene med et ønske om overgang til sivilt styre. Kuppet 25. oktober i fjor sendte Sudan ut i nok en politisk og økonomisk krise.

Sudanske sikkerhetsmyndigheter skal ha svart med tåregass på protestene som nå pågår, ifølge Reuters. Det er likevel vanskelig å få informasjon om hva som skjer på årsmarkeringen, siden internett har blitt blokkert av styresmaktene.

Kuppet i fjor skjedde kort tid etter at arbeidet for å få på plass et demokratisk styresett startet høsten 2019. Da hadde landet gjennom nær tre tiår blitt styrt med jernhånd av tidligere president Omar al-Bashir.

Demokratiseringsprosessene så lovende ut. USA lovet også å fjerne sanksjoner mot landet, det ble enighet om å innføre gjeldslette og Sudan skulle motta støtte fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet. Så kuppet militæret igjen makten.

Ett år med uroligheter

Det siste året har vært preget av protester, uro og voldelige opptøyer. Volden skyldes både sammenstøt mellom ulike etniske grupper og demonstrasjoner mot myndighetene. Så langt i år, skal minst 210 000 mennesker ha blitt fordrevet som følge vold og uroligheter, ifølge Al Jazeera.

Forrige uke mistet minst 250 livet etter voldelige sammenstøt mellom ulike etniske grupper i Blå Nil-provinsen i det sørlige Sudan. Også i hovedstanden var det vold, og myndighetene skal ha stormet kunst- og teknologiarenaen Civil-Lab torsdag forrige uke.

Stormingen skjedde etter at det ble satt opp en kunstutstilling som satt søkelys på hvor farlig det er å demonstrere mot myndighetene.

Sikkerhetsmyndighetene arresterte ni mennesker, ødela deler av kunstutstillingen og inndro flere malerier, ifølge Al Jazeera. Etter å ha betalt kausjon, skal alle de ni ha sluppet ut av fengsel samme kveld.

Norge ber om fred

I en fellesuttalelse med EU, USA, Storbritannia og andre land, uttrykte Norge i går på nytt sin støtte til arbeidet for å få i stand en avtale om overgang til sivilt styre i landet.

«Vi minnes de sivile som ofret livene sine og ba om demokratisk overgang, og er inspirert av de som fredelig fortsetter å kreve endring», heter det i uttalelsen.

Les også: Militærkuppet i Sudan – den tunge arven etter Bashir

Powered by Labrador CMS