
Norsk-somalier sentral i presidentvalg
10. september velger Somalia ny president. Norsk- somalieren Mohamed Osman Jawari ble nylig valgt til å lede parlamentet som avgjør hvem den neste presidenten blir.
Somalia har lenge vært preget av konflikt og politisk ustabilitet. Med valg av president, som i neste rekke skal velge statsminister og regjering, øynes håp om en fredeligere tid. Jawari, som har bodd i Norge i mer enn et tiår, regnes av mange som et godt valg. Han var minister i den siste regjeringen før kuppet i 1991 og beskrives som en moderat islamist.
- Jawari er kjent blant somaliere for sitt arbeid med landets nye grunnlov. Han regnes for å ha rene hender når det kommer til korrupsjon og har tillitt hos mange somaliere, sier Rina Kristmoen, som frem til i fjor var ambassaderåd ved ambassaden i Kenya med ansvar for Somalia.
Lang prosess
Somalia er et viktig samarbeidsland for Norge som har vært en viktig giver i arbeidet med ny grunnlov. Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Heikki Holmås var tidlig ute med å gratulere Jawari. Nå er valg av ny president Jawaris og parlamentets viktigste oppgave.
- Valgprosessen har vært lang. Somalia er organisert etter klaner og underklaner som alle har deltatt i utvelgelsen av kandidater. Ikke alle har klart å enes om kandidat for sin klan. Noen klaner anerkjenner ikke kandidatene valgt av de andre klanene. Det er komplisert, sier Stig Jarle Hansen, Somalia-ekspert ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier (Noragric).
Valget av president skulle egentlig gjennomføres 20.august, men ble forsinket. Hansen mener det ikke er spesielt overraskende. Samtidig forteller han at det heller ikke nødvendigvis er negativt at det har tatt så lang tid.
Elite
- Det har vært viktig å komme frem til enighet og å involvere så mange som mulig i prosessen. Somaliere er generelt svært opptatt av politikk og valget blir garantert diskutert på alle kafeer og gatehjørner i dag, sier han.
- Hvilke kandidater skal parlamentet velge mellom?
- Presidentkandidatene tilhører Somalias elite. En blanding av veteraner fra det gamle regimet og somaliere som har vendt hjem etter år i utlendighet. Blant dem er tidligere statsministere, sønn av en tidligere diktator, en omstridt tidligere BBC-sjef og en forsker, forteller Hansen. Han kaller det en brokete forsamling.
- Er det mulig å spå utfallet av valget?
- Akkurat nå er det vanskelig å si. Det er 25 kandidater som stiller, alle representerer ulike klaner og underklaner. I Somalia er det tradisjonelt slik at parlamentsleder, president og statsminister skal komme fra ulike klaner. Det vil prege utfallet, sier Hansen. Min personlige favoritt er Dr. Abdurahman M. Abdullahi (Baadiyow). Han har lagt frem det mest troverdige anti-korrupsjonsprogrammet.
Gjennomkorrupt system
Korrupsjon har lenge vært Somalias største utfordring for å etablere en levedyktig stat. Hansen forteller at undersøkelser har vist at på det verste har man ikke kunnet redegjøre for 90 prosent av statsbudsjettet.
- Manglende lønn til politi og forsvar skaper et gjennomkorrupt system. I verste fall har man trent opp en styrke med dyktige pirater. Når 7000 politifolk og 10 000 soldater ikke har fått lønn på månedsvis har man et problem, sier Hansen. Han mener likevel at Somalia er på riktig vei med gjennomføringen av presidentvalget og at det er håp for fremtidens Somalia.