Slik så et av Flyktninghjelpens bygg ut lørdag, etter de målrettede angrepene på humanitære fasiliteter og varelagre nordøst i Nigeria. Foto: NRC

Titusener på flukt etter jihadistangrep. Flyktninghjelpen innstiller hjelpearbeidet

Publisert

Titusenvis av sivile har de siste dagene flyktet fra byen Damasak nordøst i Nigeria etter flere angrep fra militante islamister, ifølge FN.

Opprørere fra IS i Vest-Afrika-provinsen (ISWAP) har tre ganger den siste uka angrepet byen, der det ligger en stor militærbase. Tolv mennesker er drept i angrepene og FN anslår at minst 65.000 mennesker har flyktet.

FNs kontor i byen er påtent, og Flyktninghjelpen og andre hjelpeorganisasjoner har fått lagre og bygninger ødelagt.

- Etter det siste angrepet onsdag 14. april, som var det tredje på sju dager, er opptil 80 prosent av byens innbyggere, blant dem internflyktninger, tvunget på flukt, sier en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Babar Baloch.

Flyktninghjelpen anslår at 74 000 mennesker har flyktet fra byen, blant dem hjelpearbeidere som opplevde å få hjemmene sine påtent. Noen har flyktet til regionhovedstaden Maidiguri, mens andre har flyktet over Yobe-elva til nabolandet Niger.

Egeland: Må beskytte sivile

- Selv om hjelpeorganisasjoner har vært utsatt for kontinuerlige trusler og angrep i årevis, har sikkerhetssituasjonen nå nådd et klimaks. Våre kollegaer må beskyttes, sier leder av hjelpeorganisasjonen Action Contre La Faim (ACF), Jean-François Riffaud.

Sammen med norske Flyktninghjelpen ACF om at det gjøres mer for å beskytte hjelpearbeidere nordøst i Nigeria.

- Et stort antall sårbare barn, kvinner og menn vil verken få hjelp eller beskyttelse dersom ikke regjeringen i Nigeria og internasjonale giverland gjør mer for å sikre at vi kan bli i området og fortsette hjelpearbeidet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Rundt 8,7 millioner mennesker i det nordøstlige Nigeria har ifølge Flyktninghjelpen akutt behov for nødhjelp etter ti år med konflikt. Mer enn 1 million av dem får nå ikke hjelp fordi sikkerhetstrusselen i området er for høy.

- Statsledere og regjeringer kan ikke vike unna sitt ansvar for å beskytte sivile. Vår mulighet til å støtte millioner av mennesker med behov for hjelp, krymper for hver dag som går, samtidig som nødhjelpsbehovene i området er alarmerende, advarer Egeland.

Powered by Labrador CMS