De to første skulpturene fra Benin-samlingen er på vei «hjem» etter at Tyskland og Nigeria signerte en avtale om å tilbakeføre mer enn 500 bronseskulpturer fra samlingen. Det var galt å beholde dem i 120 år, sa den tyske utenriksministeren under markeringen av avtaleinngåelsen fredag forrige uke.

Nigeria får tilbake stjålet kunst

Forrige uke undertegnet Tyskland og Nigeria en avtale om tilbakeføring av de såkalte Benin-skulpturene. To skulpturer er allerede på vei «hjem».

Publisert Oppdatert

De rundt 500 år gamle bronseskulpturene og metalltavlene fra Benin skal tilbake dit de hører hjemme. Forrige fredag undertegnet Tyskland og Nigeria en avtale om tilbakeføring av rundt 500 skulpturer som befinner seg i ulike museer i Berlin.

Ytterligere 600 bronseskulpturer befinner seg i et tyvetalls offentlige og private samlinger i Tyskland, blant annet i museer i Hamburg, Köln, Dresden og Stuttgart.

Avtalen ble undertegnet av Nigerias og Tysklands kulturministre, Lai Mohammed og Claudia Roth, fredag forrige uke. Til stede var også Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, som sa at det var galt å stjele dem og at det var galt å beholde dem i 120 år.

Avtalen er starten på å korrigere feil, sa statsråden.

Samtidig med avtaleinngåelsen ble de to første bronseskulpturene fra Benin-samlingen i Berlins etnologiske museum overlevert til den nigerianske kulturministeren. Disse blir nå fløyet «hjem» til Nigeria og flere skal følge.

Det er planlagt en større overlevering i forbindelse med den endelige flyttingen og gjenåpningen av Berlins etnologiske museum i det nygamle byslottet Humboldt Forum i september.

En del blir i Tyskland

Avtalen innebærer ikke at alle de 1100 Benin-skulpturer i Tyskland skal tilbakeføres til Nigeria. Både fra nigeriansk og tysk side legges det vekt på at mange av skulpturene fortsatt skal vises i tyske museer, men eiendomsretten til kunstverkene er fastsatt.

Deretter kan kunstverkene leies ut på kort og lengre sikt.

Nigeria og andre afrikanske land har i årevis krevd eiendomsrett til omfattende kultur- og kunstskatter som ble plyndret og stjålet under kolonitiden. Når det gjelder Benin-skulpturene, har tyskerne til det siste prøvd å fastholde en slags eiendomsrett til gjenstandene.

Så sent som i en brosjyre utgitt av stiftelsen Preussisk Kultureiendommer for ti år siden, ble det hevdet at Benin-skulpturene var ervervet på «legalt vis». Nå har pipen fått en annen lyd. Presidenten for stiftelsen, Hermann Parzinger, uttalte til den regionale kringkasteren RBB-Inforadio at det blir en «fullstendig eiendomsoverdragelse for alle Benin-skulpturene».

Med det som utgangspunkt skal det forhandles om langsiktige leie- og låneavtaler.

3000 Benin-skulpturer stjålet

Det er anslått at rundt 3000 bronseskulpturer ble stjålet da britene plyndret og utslettet kongepalasset i det daværende kongedømmet Benin i 1897, i dag Ebo State i Øst-Nigeria som ikke har noe med den afrikanske staten Benin å gjøre.

Skulpturene ble solgt og spredt til offentlige og private samlinger i flere europeiske land. Den største andelen finnes i British Museum i London, men det anslås at rundt 1100 av skulpturene endte i Tyskland, derav 500 i Berlin.

Bronse- og metalltavlene fra Benin anslås å være rundt 500 år gamle, men man er ikke helt sikre. Kunstverkene sto i det gamle kongepalasset som to ganger ble herjet av brann.

Benin-eksperten Barnaby Phillips har skrevet bok om Benin-skulpturene og sier i et intervju at problemet med å fastsette alderen nøyaktig består i at TL-dateringsmetoden (termoluminescens) ikke fungerer når gjenstandene har vært utsatt for brann flere ganger. Når man da TL-daterer, vil metoden bare vise til tidspunktet for den siste brannen.

Likevel mener Phillips at cirka 500 år er en nokså riktig tidsfastsettelse.

Powered by Labrador CMS