Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin er filmet i et ørkenaktig landskap som angivelig skal være i Afrika.

Wagner-sjefen lover mer frihet til Afrika og makt til Russland

I kamuflasjeuniform og gevær foran brystet er Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin filmet i et ørkenaktig landskap som angivelig skal være i Afrika. Den russiske leiesoldatsjefen lover å gjøre Afrika «enda friere» og bringe «rettferdighet og lykke til det afrikanske folket». Nupi-forsker Morten Bøås tror Prigozjin retter seg til Kreml for å minne dem på at det er han som besitter Afrika-forbindelsene.

Publisert Oppdatert

I videoen som er delt av russiske medier og som har florert på internett de siste dagene, sier Prigozjin at Wagner-gruppen er i arbeid, at de utfører rekognsering og leteaktiviteter, og at de «gjør Russland enda mektigere på alle kontinenter og Afrika enda friere». Han forteller videre at Wagner fortsetter å rekruttere folk og vil «oppfylle oppgavene vi har fått», ifølge The Guardian. Han lover også at kampen mot IS og al-Qaida på kontinentet fortsetter. I videoen oppgis det samtidig et telefonnummer som kan brukes av dem som vil verve seg.

Vestlige nyhetsbyråer har ikke klart å stedfeste videoen eller bekrefte opptaksdatoen, men i sosiale medier antydes det av videoen er spilt inn i Afrika. 

– Jeg er usikker på hvem som er publikum for denne videoen. Når Prigozjin sier at de skal gjøre Russland stort igjen, så er det noe Trump-aktig over det hele. Det smaker ikke av den finslipte og målrettede propagandaen som lages av Wagner-folkene som er basert i Den sentralafrikanske republikk, sier Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

– Jeg tror ikke denne videoen har stor appell hos Wagners kunder i Afrika. Lederne der forholder seg til det som blir gjort, og ikke det som blir sagt. Prigozjin retter seg kanskje mer til Kreml for å minne dem på at det er han som besitter Afrika-forbindelsene, og at det kan de ikke gjøre noe med, sier Bøås.

Etter mytteriet

Dette er den første videoen som viser Wagner-sjefen etter mytteriforsøket i Russland i juni i år, da Wagner-soldater tok over militærbaser og rykket fram mot Moskva. Det skapte problemer for president Putins forhold til organisasjonen – som Putin selv innrømmet hadde fått omfattende støtte fra den russiske stat. Det resulterte i at Wagner-soldater i Russland ble underlagt det russiske forsvaret, mens flere tusen ble flyttet til Hviterussland der de fikk en ny base.

Wagner-gruppen har i snart 20 år vært en del av et nettverk av politiske og militære entreprenører i det russiske maktsystemet. Gruppen vokste fram fordi Putin hadde behov for militære enheter som staten ved behov kunne benekte at han hadde ansvar for: Det gjaldt både i Ukraina (i 2014), Syria og i Afrika.

Wagner-gruppen består av både leiesoldater, olje- og gruveselskaper og personer med ekspertise på propaganda og desinformasjon.

Les også: – Afrika er en pengemaskin for Wagner-sjef Prigozjin

Leiesoldatarven

Wagners leiesoldatvirksomhet hentet lærdom fra de sørafrikanske leiesoldatene i Executive Outcomes, som på 1990-tallet beskyttet oljeanlegg i Angola og hindret opprørsgrupper i Sierra Leone ved bruk av kamphelikoptre og direkte angrep. Den amerikanske Blackwater-gruppen, som opererte i Irak på 2000-tallet, har vært modell for livvaktoppdragene, og det amerikanske, privateide DynCorp har stått for militæropplæring av svake afrikanske hærenheter.

I Afrika er det ikke Wagner-sjef Prigozjin alene som har ordnet kontrakter for leiesoldatene. Putins lengesittende utenriksminister Sergej Lavrov har sørget for at Russland kunne bistå både Sudan og Den sentralafrikanske republikk (SAR) med russisk hjelp. Den russiske stat kunne ikke sende russiske soldater, men han kunne tilby avtaler med kontraktører som Wagner.

Samtidig som Wagner-gruppen har bidratt med militærhjelp for å beskytte makthaverne og bekjempe opprørsgrupper i land som Mali, SAR og Sudan, sørget de for å få betaling i form av handelsavtaler og tilgang til gull- og diamantgruver.

Statsaktig enhet

– Wagner har i Afrika utviklet seg fra å være en statsstøttet enhet til å bli en statsaktig enhet, skriver analytiker John A. Lechner og Marat Gabidullin (en tidligere Wagner kommandant i Syria) i Foreign Policy i begynnelsen av august.

De mener at Wagners ressurser i Sudan er blitt skadelidende i kampene mellom regjeringshæren og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Wagner skal ha hatt økonomiske koblinger til begge gruppene.

– I Afrika trenger den russiske staten Wagner mer enn Wagner trenger den russiske staten, ifølge Lechner og Gabidullin.

Utenriksminister Lavrov sa etter opprøret i juni at Wagners operasjoner i SAR og Mali vil fortsette. Da var det kanskje heller ikke overraskende at Prigozjin dukket opp i St. Petersburg under Russland-Afrika-toppmøtet i slutten av juli og at han i et intervju lovet økt satsing i Afrika.

Per i dag skal det være i overkant av 2000 Wagner-ansatte i SAR, rundt 1200 i Libya og 1000 i Mali.

Presidenters livsforsikring

Niger og Burkina Faso er blitt nevnt som mulige framtidige markeder for Wagner eller andre leiesoldattjenester.

– Det er ingenting som tyder på at Wagner umiddelbart er på vei inn i Burkina Faso. Det har eller ikke kommet noen klare tegn fra generalene som har overtatt makten i Niger. De klør seg nok mer i hodet og lurer på hva de har gjort, sier Bøås ved Nupi.

Wagner-soldater, lokale soldater og FN-tropper beskytter presidenten i Den sentralafrikanske republikk.

Han mener likevel at Wagner-soldatene fortsatt står sterke der de har klart å utføre oppdrag på vegne av makthaverne, og har deres tillit. Derfor er det heller ikke lett for Moskva å fjerne Prigozjin.

– I SAR, for eksempel, er Wagner presidentens livsforsikring. Da bytter du dem ikke ut. Wagner er innblandet i komplekse operasjoner, blant annet smugling av gull, som krever betydelig tillit. Prigozjin har klart å bygge tillit til Wagner og til seg selv, påpeker Bøås.

Powered by Labrador CMS