En mann krysser Kikuletwaelven med geitene sine. Foto: Local Moshi Culture Trekking and Safari.

Gir vannkraftverk i Tanzania nytt liv

Norge bevilger 29 millioner kroner til å blåse nytt liv i det gamle vannkraftverket Kikuletwa nordøst i Tanzania. Blant annet skal det bygges opp et utdanningssenter for kraftverkteknikere.

Publisert

Kikuletwa vannkraftverk sørget i mange år for elektrisitet til byene Arusha og Moshi, men har ikke vært i drift siden 1989. Med den nye finansieringen er det nytt håp om at kraftverket vil gjenoppta sin produksjon og bidra med strøm til det nasjonale strømnettet.

Ifølge avtalen, som ble signert av det norske utenriksdepartementet og Tanzanias regjering i sommer, vil deler av midlene brukes til å renovere kraftverket. Forberedende undersøkelser har vist at hele Kikuletwa-vannfallet potensielt kan yte opptil 17 megawatt elektrisitet.

Kikuletwa-dammen ligger ved krysningen av elvene Kware og Kikuletwa ved Kilimanjaro. Dammen sørger for gode hydrologiske forhold for kraftproduksjon.

Arusha Technical College (ATC), som nylig tok over som eiere av vannkraftverket, vil bruke stasjonen som et opplæringssenter for kraftverkteknikere og håndverkere og som et testsenter for sin egen generator.

Norges vassdrags- og energidirektorat vil finansiere en undersøkelse av kraftverkets potensial samt gi annen teknisk støtte relatert til rehabiliteringen.

Eliakim Maswi i Tanzanias energi- og mineraldepartement sier at til tross for utfordringer som følge av endret værmønster, er regjeringen fortsatt forpliktet til å utnytte landets store kraftpotensial blant annet i Kikuletwa-dammen for å oppveie kostnadene ved å produsere elektrisitet.

– Vi vil sikre at vi har driftssikker og tilgjengelig kraftproduksjon til lavest mulig kostnad, slik at befolkningen kan få nytte av elektrisitet til lavere priser, sier han.

ATC tilbyr en rekke tekniske kurs og utdannelser, blant annet en bachelorgrad i relevante ingeniørfag. Ifølge regjeringen vil det være stadig større behov for eksperter i denne næringen.

Powered by Labrador CMS