Kenyanske politikere får date med skatteinnkreveren

Kenyas fattige har stemt ja til den nye grunnloven. Det vil det svi på pungen for politikerne.

Publisert

Kenyas parlamentarikere er blant verdens best betalte – og har hittil sluppet å betale skatt. Det er det slutt på nå.

Når presidenten signerer den nye grunnloven innen to uker, må parlamentets folkevalgte og statsråder for første gang betale skatt av gigantlønna. Det vil tilføre 700 millioner Kenya shillings i statskassa årlig – om lag 52 millioner norske kroner.

Kenyanerne har lenge vært rasende på de skyhøye lønningene til politikerne. Mens 60 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa, netter de folkevalgte 800 000 KHS i måneden - og aldri har de betalt ett øre i skatt.

I tillegg kommer en rekke frynsegoder som bil, billige lån – og den omstridte "sitting allowance", eller møtegodtgjørelse. Har du en ministerpost får du i tillegg 200 000 ekstra i måneden. Det betyr at lønningsposene inneholder nesten 75 000 norske kroner hver måned.

Den såkalte "sitting allowence" får folk til å rase. De folkevalgte i parlamentet får simpelthen 5000 KHS for hver gang de møter i parlamentet.

- Det er jo det som er jobben deres, sukker kenyanerne.

Politikerne har forsvart seg selv med at når de kommer i høye posisjoner, krever storfamilien desto mer av dem. Det holder ikke for folket på grasrota.

Ifølge dagsavisen Daily Nation vil de folkevalgte nå gjøre et siste forsøk på å få hevet lønna noen hakk, for å ikke tape for mye når de må gjøre som sine landsmenn: bidra inn i statskassa.

En skam

De 700 millioner KHS som statskassa skal kreve inn i skatt fra de folkevalgte i parlamentet er nok til å bygge 1750 nye klasserom, skriver Daily Nation. Dagsavisen Star fremhever at en kabinettministers lønn kan finansiere arbeid for 150 arbeidere – med en lønn på 10 000 KHS. Mange tjener ikke mer enn i underkant av en norsk tusenlapp, og med de pengene brødfør de store familier.

Charity Ngilu, selv på lønningslisten i parlamentet, mener at den nye grunnloven vil sette en stopper for at kenyanske politikere er blant de best betalte i hele verden.

- Det er en skam når så mange lever i fattigdom, uttaler hun og legger til:

- De 60 prosent som lever under fattigdomsgrensen er med på å finansiere at de som har ledende stillinger blir skjemt bort med skyhøye lønninger.

Les tidligere artikler om den nye grunnloven i Kenya:

Ja-revolusjon skaper store forventninger

Folkefest før grunnlovs-valg i Kenya

Powered by Labrador CMS