
Soya-suksess med bismak for blomster og bier
Mer dyrking av genmanipulert soya i Uruguay fører til mer bruk av sprøytemidler. Det er ikke noe bra for blomster og bier.
- Jeg og mange av mine kollegaer har i flere år opplevd at biene dør, sier Roberto Pons.
Birøkteren står i solnedgangen i det paddeflate uruguayanske landskapet og forklarer oss om nedgang i produksjonen av honning. Årsakene er flere, men birøkter Pons er overbevist om at omlegging av jordbruket er en avgjørende årsak.
- Det er færre blomster biene kan hente nektar fra. Biene dør og jeg og mine kollegaer får færre kilo honning fra hver bikube, sier han nøkternt. Han er nå bekymret for at han kan miste levebrødet sitt.
- Før dyrket jeg i snitt 30 kilo per kube. Nå er jeg nede i 25 kilo, sier birøkteren, som har holdt på med honningproduksjon for eksport i 40 år.
Biene sulter
Ifølge det uruguayanske landbruksforskningsinstituttet Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (Inia) er det 3000 birøktere i Uruguay og omtrent 500 000 bikuber. Instituttet har sett endringer i bestanden av bier og fått bekymringsmeldinger fra birøkterne.
- Vi regner med at sprøytemidler ødelegger en hel del for biene. Sprøytemiddelet som brukes når man dyrker soya dreper absolutt alt, og da sulter biene, sier Yamandú Mendoza.
For å finne ut mer har Inia satt i gang et forskningsprogram.
- Vi jobber blant annet med å finne ut verdien av den pollenisering biene står for. Helseforholdene og avl av bier står også på agendaen. Og så jobber vi med å finne ut hvordan soya og bier fungerer sammen. Vi tror at vi vil finne at omtrent halvparten av produksjonen av frukt og andre produkter som trenger insekter for pollenisering avhenger av bier, og at også soya trenger bier for pollenisering, sier programansvarlig (navn)
Færre produsenter.
Konvensjonelt jordbruk er mindre utfordrende for biene, mener han.
- Man bruker sprøytemidler, men ikke så effektivt at man dreper alle andre vekster.
Tradisjonelt har det vært vanlig at bønder hadde en bikube eller to som en del av gården sin. Nå går ikke det lenger og det blir færre og færre småprodusenter i Uruguay.
- Helsen til biene har blitt dårligere de siste årene, og vi ser at birøkterne må jobbe hardt for å opprettholde bra produksjonsforhold. Et mål er å finne ut hvordan bier er bra for bøndene, slik at de skjønner viktigheten av å opprettholde biene, og ikke bruke så mye sprøytemidler, sier Yamandú Mendoza.