Rotta Magawa fant i sin karrierre over 100 landminer i Kambodsja. I 2020 mottok han en fortjenstmedalje for heltemodig og livreddende innsats i 2020. Magawa døde nylig.
Rotta Magawa fant i sin karrierre over 100 landminer i Kambodsja. I 2020 mottok han en fortjenstmedalje for heltemodig og livreddende innsats i 2020. Magawa døde nylig.

Minerydder-rotta Magawa er død

Den heltemodige rotta Magawa, som brukte livet sitt på å lete etter landminer i Kambodsja, har sovnet stille inn.

Publisert

Magawa, som var en afrikansk pungrotte, er mest kjent for å ha mottatt en fortjenstmedalje for heltemodig og livreddende innsats i 2020.

Etter å ha snust seg fram til over 100 landminer i Kambodsja, pensjonerte Magawa seg i fjor sommer. I løpet av karrieren jobbet han over 225.000 kvadratmeter med land, noe som tilsvarer omtrent 42 fotballbaner.

Magawa ble født i Tanzania og ble opplært til å finne miner der. Han kom til Kambodsja i 2016.

Helten sovnet stille inn denne helgen i en alder av åtte år, ifølge den belgiske veldedighetsorganisasjonen Apopo, som trente ham.

- Alle vi i Apopo føler på tapet av Magawa og vi er takknemlige for det utrolige arbeidet han har gjort. Vi takker deg fra bunnet av vårt hjerte, sier organisasjonen i en uttalelse.

Miner er fortsatt et problem i Kambodsja selv om Magawa og mange andre mennesker og dyr har jobbet med å fjerne miner i årtier. Arbeidet er farlig og tar tid.

Globalt lever 60 millioner mennesker i 59 land i områder hvor det befinner seg landminer og klasebomber.

Ifølge rapporten Land Mine monitor 2021 ble over 2492 mennesker drept av landminer og klasebomber i 2020. Rundt 4500 ble skadet. Det er sjette året på rad at tallet øker.

Fleste skadde og drepte var det i Syria og Afghanistan.

Powered by Labrador CMS