Barn som er blitt foreldreløse etter katastrofen rammet Nepal er et lett bytte for menneskehandlere som forsyner sexindustrien i Asia. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

– Barn er fritt vilt etter katastrofer

I Nepal jakter menneskehandlere på barn som er blitt alene etter jordskjelvene. En rekke hjelpeorganisasjoner trapper opp innsatsen mot trafficking.

Publisert

Trafficking i Nepal

  • Trafficking av kvinner og barn er et stort problem i Nepal, og det har vært det lenge.
  • Ifølge organisasjonen Family Planning Association of Nepal (FPAN) var det i 2013 rundt
  • 200.000 nepalske kvinner og barn som var tvangsprostituerte i indiske bordeller.
  • Årlig blir ifølge FN og lokale hjelpeorganisasjoner rundt 15 000 nye trafficking-ofre fra dette lutfattige landet rekruttert til prostitusjon. En del blir utnyttet i hjemlandet, men det store flertallet selges til bordeller i India. Nepalske kvinner og barn blir også tvangsprostituert i andre land til Asia og Midtøsten.

De to store jordskjelvene som rammet Nepal i april og mai tok over 8000 liv og nærmere 15000 mennesker ble skadet. Bygninger, veier og infrastruktur ble knust. Og tusenvis av barn mistet eller kom vekk fra foreldrene. Lokale organisasjoner i Nepal som arbeider for å bekjempe menneskehandel advarer nå mot falske hjelpearbeidere, og peker på at trusselen mot barn og unge kvinner er økt. Redd Barna, Unicef, nasjonale organisasjoner og myndighetene i Nepal intensiverer arbeidet med å beskytte de mest sårbare etter katastrofen, foreldreløse barn.

Økende problem

–Vi ser at bandene som driver trafficking i Nepal er blitt mer organiserte de senere årene, de har forbindelser til lokalmiljø rundt om i landet og de har forgreininger til både India og Midtøsten. Etter naturkatastrofer forverres dette som fra før av er et stort problem, forteller Kristin Ingebrigtsen, senior rådgiver for barns rettigheter i Redd Barna.

Nepal er et fattig land som har lange tradisjoner for ”slavekontrakter” eller tvungne kontrakter, dette kan være barn eller unge kvinner som blir solgt som hushjelper, eller barn eller voksne som er arbeidskraft i fabrikker, byggeplasser eller i landbruket. Slike arbeidsforhold ble forbudt ved lov i år 2002. Hallik- og bordellvirksomhet er også forbudt.

– Lovverket er på plass i Nepal, men det er ikke implementert i samfunnet. Det er skuffende få om noen som blir dømt for menneskehandel, og man ser det er et økende problem. Det er dessverre også ofte slik at den som er i et slikt tvungent arbeidsforhold som for eksempel hushjelp ofte blir utnyttet seksuelt. Etter katastrofer der omsorgspersoner dør blir barn ekstra utsatt for menneskehandel, forteller Ingebrigtsen.

Lærte av Haiti og tsunamien

– Har hjelpeorganisasjoner generelt blitt mer opptatt av denne problemstillingen de senere årene?

– Ja, vi har lært av både jordskjelvet som rammet Haiti i 2010 og tsunamien i Asia i 2005. Jeg var selv på Sri Lanka etter tsunamien, og det skjer mye galt når sivilsamfunnet bryter sammen. Barn er sårbare, de er fritt vilt i en kaotisk situasjon. Vi har mer kunnskap om trafficking, og tiltak settes nå i gang umiddelbart etter en katastrofe. Vi kartlegger, systematiserer informasjon og identifiserer barn i samarbeid med de lokale myndighetene, og sørger for at de får beskyttelse og hjelp. Redd Barna tilbyr også sikre lekeområder (også til barn som ikke har mistet foreldrene) slik de kan leke fritt uten å måtte risikere å bli kidnappet og solgt. Dette arbeidet er svært høyt prioritert, forteller Ingebrigtsen. Redd Barna tilbyr også psykososial bistand til traumatiserte og sjokkskadede barn.

Ingebrigtsen understreker at å jobbe for at barna skal komme tilbake til skolen er noe av det aller viktigste Redd Barna kan bidra med for å sikre at barna er trygge både på kort og lang sikt. Manglende skolegang og kunnskap om egne rettigheter øker sjansen for utnyttelse.

Også Unicef jobber for fullt med å identifisere og sikre barn som er blitt foreldreløse eller kommet bort fra familiene sine etter jordskjelvene, og har stort fokus på problemet med kriminelle nettverk som kjøper, steler og selger barn. De har blant annet opprettet 45 trygge områder (Child Friendly Spaces) i ulike byer i Nepal. Både Unicef og Redd Barna har vært flere tiår i landet, og kommer til å være der når nødhjelperne har reist hjem. Organisasjonene jobber langsiktig med å bekjempe menneskehandel.

Reddet barn

Grenseområdene mot India er et av de stedene der det er aller farligst å være liten og alene i kaoset etter jordskjelvene. Noen dager etter det første store jordskjelvet i slutten av april reddet indiske soldater fra Border Security Force (SSB) fire barn fra menneskehandlere i Raxaul-området i grensetraktene mellom Nepal og India, skriver avisa The Times. Området er en mye svært brukt grenseovergang mellom de to landene, og blir også flittig brukt av menneskesmuglere som tar barn og voksne ut av Nepal. Den britiske avisa The Guardian skriver 25. mai at 26 barn ble reddet fra klørne til menneskehandlere i løpet av de 20 siste dagene. Dette skjedde også ved Raxaul-grenseovergangen. Foreldrene til barna er fattige indiske migranter som jobbet i Nepal, men som mistet arbeidet da jordskjelvene rammet. På vei tilbake til India ble foreldrene lurt av menneskehandlere til å sende de 26 ungene i alderen åtte til 14 år med dem. Barna skulle etter planen brukes som arbeidere i en veskefabrikk i Mumbai. Fire menneskehandlere ble arrestert av politiet.

7. mai gikk myndighetene i Kathmandu til aksjon etter tips om at en ukjent ”organisasjon” hadde hentet 40 barn fra et avsides område og fraktet dem til hovedstaden, skriver The Times. Leder av grensepolitiet S.B. Sharma uttaler til avisen at han frykter en økning av kidnapping og tvang av barn til prostitusjon som følge av jordskjelvet. Han forteller at myndighetene intensiverer kontrollvirksomheten og trapper opp vaktholdet i grenseområdene.

Sender folk til grensetraktene

The Street Children Trust, en hjelpeorganisasjon som arbeider i Vest-Bengal i helt nord i India, sendte en gruppe hjelpearbeidere over grensen til det jordskjelvrammede Bihar-distriktet i Nepal allerede før det var gått en uke etter det første skjelvet.

– Vi vil overvåke dette området med tanke på trafficking, kvinner og barn her er svært utsatte for menneskehandel, sier leder av organisasjonen, Anuja Ghaley til den indiske avisen Hindustan Times.

The Street Children Trust ble startet av irske Edith Wilkins for 30 år siden.

Ifølge en rapport laget av organisasjonen Mati Nepal, som arbeider for å bekjempe trafficking, så forverres menneskehandel ved klimakriser. Naturkatastrofer som flom og jordras ødelegger sosiale sikkerhetsnett og gjør kvinner mer sårbare. På nittitallet anslår Mati Nepal at det årlig ble solgt 3000-5000 kvinner og barn i alderen 7 til 21 år. Nå er tallet mellom 12.000-20.000. Rundt 70 prosent av disse blir utnyttet i sexindustrien, resten i tvungne arbeidsforhold. Mati Nepal anslår at ved katastrofer så øker trafficking med 20-30 prosent. Også den internasjonale politiorganisasjonen Interpol advarer om at traffickingfaren øker ved klimarelaterte katastrofer, familier splittes og levebrød går tapt.

Powered by Labrador CMS