Innbyggere på øya Siargao i Filippinene sykler forbi ødelagte hus etter tyfonen Rais herjinger. Foto: Alren Beronio / AP / NTB

Rederiforbundet med kronerulling etter supertyfonens herjinger

Norges Rederiforbund har samlet inn over 1 millioner kroner som skal gå til Røde Kors' nødarbeid på Filippinene, som like før jul ble rammet av en tyfon.

Publisert

Supertyfonen Rai tvang mer enn en halv million mennesker til å forlate hjemmene sine og forårsaket nesten 400 dødsfall da den herjet Filippinene 16. og 17. desember.

Tyfonen, som lokalt har fått navnet Odette, ødela også 100 000 tonn med avlinger, ifølge landets regjering.

Samlet inn penger

Norsk Rederiforbund har nå samlet inn over 1 million kroner fra norske rederier som skal gå til Røde Kors og arbeidet organisasjonen gjør på Filippinene.

I tillegg har enkelte av Rederiforbundets medlemmer iverksatt tiltak og støtteordninger i egen regi.

- Norsk skipsfart og Filippinene har nære bånd og vi ønsket å bistå i en vanskelig situasjon, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Harald Solberg.

Over 20 000 filippinske sjøfolk arbeider om bord på norske skip. Mange av deres familier og venner er nå rammet av tyfonens herjinger, ifølge Solberg.

Nødhjelp til 400 000 mennesker

Røde Kors vil levere akutt nødhjelp og langsiktig gjenopprettingsarbeid til rundt 400 000 personer på Filippinene, opplyser generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors i Norge. I tillegg har lokale hjelpeteam fra filippinske Røde Kors gitt humanitær hjelp.

- Våre kollegaer i katastrofeområdet beskriver omfattende ødeleggelser i kystområdene. Hjem, sykehus, skoler og samfunnsbygninger har blitt fullstendig ødelagt, sier Apeland.

- Internasjonal hjelp vil være avgjørende for de at flere hundre tusen som er rammet skal kunne gjenoppbygge sine hjem og levebrød, sier han.

Milliardødeleggelser

Tyfonen har også gått hardt utover fiskeriene og landbruket. Uværet har ødelagt verdier i de to næringene tilsvarende en milliard kroner, ifølge landbruksminister William Aar.

- Det har påvirket nesten 62 000 bønder og fiskere. Det totale området som er rammet, er på mer enn 70 000 hektar. Om du regner det om til volum i mat, dreier det seg om nesten 105 000 tonn, sier han.

Hardest rammet er fiskerinæringen, etterfulgt av ris- og kokosnøttbønder.

President Rodrigo Duterte har beordret myndighetene til å kjøpe presenninger og bruke kokospalmer som ble revet over ende av tyfonen, til å bygge midlertidige boliger, skriver nyhetsnettstedet Philstar. (NTB)

Powered by Labrador CMS