Bondevett mot klimaskader

Ris har vært den viktigste maten for Asias fattige i tusenvis av år. Nå trues den av klimaendringer. I India bruker norske Bioforsk bønder som eksperthjelp for å utvikle nye dyrkingsmetoder.

Publisert

Den viktige risen

  • Ris er blitt dyrket i mer enn 7000 år, antagelig først i Kina
  • På verdensbasis regnes den som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete.
  • Ris er hovednæringskilden for nesten 50 prosent av verdens befolkning.
  • På noen asiatiske språk er ordet for ris og mat det samme.
  • I India utgjør ris 29 prosent av kaloriinntaket.

Kilder: Bioforsk, Wikipedia, Unctad

- Vi har satt oss ned med bøndene og spurt dem hva som er det største problemet og hva de tror løsningen er. Bøndene kan ikke lenger så på de tidspunktene de pleide.Sortene som brukes må også tilpasses været. Framtidas matproduksjon handler om å forandre måter å dyrke på, sier seniorforsker og internasjonal koordinator Udaya Sekhar Nagothu i Bioforsk.

Flere hundre bønder er intervjuet om klimaendringer som en del av prosjektet Climarice. Underveis i prosjektet har forskerne møter med bøndene om erfaringer og synspunkter. Bøndene kan dermed ta i bruk ny kunnskap umiddelbart om de har behov for det.

- Dette er en krevende metode, sier Udaya Sekhar Nagothu.

- Det krever mye tid og organisering, men resultatet blir en mye tettere og jordnær behandling av komplekse faglige problemer. Bøndene vet hvor skoen trykker, og er de beste til å stille kritiske spørsmål til løsningene som presenteres.

 Dette er noen observasjoner som kom from under intervjuene:

  • Temperaturen øker
  • Lengre tørkeperioder
  • Mindre monsoon-regn
  • Mer sykdommer og pest

Bioforsk-prosjektet ClimaRice konsentrerer seg om utfordringer knyttet til ekstremværet og ustabilt klima. Tekniske løsninger som reduserer vannforbruket og alternative dyrkingsteknikker utprøves. 600 millioner er avhengige av landsbruket i India. Av disse er nesten 80 prosent småbønder.

- Det lokale og det globale smelter sammen. Å implementere er det aller viktigste. Vi driver ikke med vitenskap for vitenskapens skyld. Vi må finne nye metoder å dyrke mat på, sier forskningsdirektør i Bioforsk Nils Vagstad.

Ris er grunnleggende for kostholdet i India og mange andre land. Etter Kina er India verdens nest største risprodusent, og til sammen produseres mer enn halvparten av verdens ris i disse landene. For å sikre at over en milliard innbyggere er sikret mat også i framtiden må India finne en løsning på hvordan de skal møte klimaforandringene i framtiden.

- Landbruket lever med og av klimaet og er blant de sektorene som er mest sårbar for klimaendringer og temperaturøkninger. De deler av verden som i dag er utsatt for tørke, vil få ytterligere utfordringer med matproduksjonen i framtiden. Og vi løser ikke klimaproblemet uten at folk er mette, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han diskuterte nylig matsikkerhet med Sharad Pawar New Dehli. Til Bistandsaktuelt understreker den indiske ministeren at forandringene i været gjør at småbøndene mister avlingene sine.

- Vi vil gjerne samarbeide med Norge om forskning og ha en utveksling om effektiv matproduksjon. Det er veldig nyttig for oss, sier Sharad Pawar.

 

Powered by Labrador CMS