En familie fotografen Muhammad Haris møtte da han tok bilder for Verdens matvareprogram nær byen Charsadda. Familien er foreløpig i sikkerhet, men huset og eiendelene, som de fem barnas skolebøker, har gått tapt i det som regnes for å være den verste flommen i Pakistans historie.

Flomrammede i Pakistan: – De trenger drikkevann, mat og husly

Den pakistanske fotografen Muhammad Haris dokumenterer naturkatastrofen i hjemlandet. – De ba om hjelp, men alt jeg hadde var et kamera, sier han.

Publisert Oppdatert

På jobb for Verdens matvareprogram har Muhammad Haris nettopp besøkt de flomrammede områdene.

– Uavhengig av om jeg så til venstre eller høyre langs veien, så jeg oversvømte landsbyer, sier Haris.

Den Rawalpindi-baserte fotografen forteller at han møtte mennesker langs motorveien mellom Islamabad og Charsadda som hadde forlatt de samme landsbyene han akkurat hadde passert.

– De nærmest ropte om hjelp. De trenger drikkevann, mat, husly og tepper. Men ingen er der for å hjelpe dem.

Flomkatastrofen har rammet nær 33 millioner mennesker i Pakistan og har tatt livet av over 1 000 mennesker, ifølge de siste tallene fra Verdens matvareprogram.

Når Haris snakker med Bistandsaktuelt har han akkurat kommet inn dørene til FN-organisasjonens hovedkontor i Islamabad, for å levere bilder fra de hardt rammede områdene.

Langs veien nær byen Charsadda i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen møtte fotografen mennesker som hadde flyktet fra de omkringliggende landsbyene.

Flomkatastrofen:

  • 33 millioner mennesker er berørte i 116 ulike distrikter i flere provinser.
  • Hittil har minst 1 061 mennesker mistet livet og 1 575 er skadd som følge av flommen.
  • 6,4 millioner mennesker trenger øyeblikkelig hjelp.
  • Pakistanske myndigheter har erklært nasjonal krisetilstand, og har sammen med FN bedt om 1,5 milliarder kroner fra det internasjonale samfunnet for å møte behovene.

Kilder: Verdens matvareprograms situasjonsrapport 28.august

Skuffet over at han bare hadde et kamera

Haris forteller at mange av de han møtte ba om hjelp, og ble skuffet da de så at han bare hadde med seg et kamera.

Men at de likevel inviterte ham for å se på husene sine, slik at han kunne dokumentere hvor prekær situasjonen er.

En av dem han møtte var Jannat Gulzar. Hun mistet mannen sin for sju måneder siden, og måtte nå evakuere fra ødeleggelsene sammen med barnet sitt.

– Hun gråt og ba meg om en flaske vann. Jeg er lei meg for at jeg bare var der for å ta bilder og filme – jeg hadde ikke vann å gi henne, sier Haris.

– Nå er også alle husdyrene, inkkludert de tretti hønene hun hadde, døde på grunn av flommen, fortsetter han.

Haris tviler også på at dette området vil være trygt å bevege seg inn i de kommende ukene på grunn av nye flommer som kan komme.

I tillegg gjør ødelagte broer og veier at det vanskelig å komme seg rundt.

Jannat Gulzar (t.v.) sammen med en annen kvinne nær Charsadda. Mannen hennes døde for bare et halvt år siden. Nå har hun også mistet alle husdyrene på grunn av flommen.

Les også: FN og Pakistan ber om 1,5 milliarder for å hjelpe flomrammede

I alarmberedskap

Det er likevel i den største og fattigste av Pakistans fire provinser, Balutsjistan, at skadeomfanget var størst da monsunregnet begynte i juni i år.

Til nå har Verdens matvareprogram nådd ut til nær 170 000 mennesker i denne provinsen.

Også Sind-provinsen er hardt rammet nå.

– Vi skal også starte å dele ut mat i Sind i dag. Der er man i alarmberedskap i dag og i morgen fordi elven Indus renner over, forteller Henriette Bjørge, som leder avdeling for samarbeid, kommunikasjon og rapportering ved matvareprogrammets kontor i Islamabad.

– Akkurat i dag skinner solen i Islamabad, men du skal ikke kjøre langt ut av hovedstaden før du er i områdene som er hardt rammet av flom. Nå står så mye som en tredjedel av landet under vann, og man har ikke sett en lignende flomkatastrofe i Pakistan noensinne.

Bjørge og kollegaene bistår pakistanske myndigheter, med å nå ut i de områdene der de ikke har kapasitet.

– Vi forsøker å nå ut til flest mulig, fortest mulig fordi det haster, sier Bjørge.

Det er likevel ikke bare flommen som er problemet, men også dens følger.

– Flommen har ført til jordskred og enorme elver, som har revet med seg bygninger, veier og broer.

Matdistribusjon i Quetta i Balutsjistan-provinsen, hvor familier siden midten av juni har fått utdelt matpakker med mel, kikerter og salt.

Vanskelig å nå ut

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har til nå lovet at Norge skal bidra med 25 millioner kroner, der ti av disse går til Verdens matvareprogram.

– Vi er ekstremt takknemlig for at Norge raskt har kommet på banen i denne forferdelige krisen, sier Verdens matvareprograms landdirektør Chris Kaye i en e-post til Bistandsaktuelt.

– Norge er en trofast giver og en viktig partner for Verdens matvareprogram, ikke minst på grunn av forutsigbarheten og fleksibiliteten, som styrker våre muligheter til å respondere raskt og effektivt når katastrofer som denne inntreffer.

Røde Kors understreker også viktigheten av at hjelpeorganisasjoner med erfaring og kapasitet i landet får den finansielle støtten de trenger for å hjelpe.

– Over 3 500 kilometer med veier og 149 broer har blitt skadet eller helt ødelagt av flommer, sier Ramon Olaf Broers, seniorrådgiver i Røde Kors til Bistandsaktuelt.

– Det har ikke bare gjort det vanskelig for mennesker å flykte, eller å finne livsviktig hjelp, men det har gjort det vanskelig for hjelpeorganisasjoner som Pakistan Røde Halvmåne å nå de som trenger hjelp.

Flyfoto som viser matutdeling i Quetta. Til nå har nær 170 000 fått hjelp i Balutsjistan-provinsen. – Den siste uka har vi styrket responsen i takt med utviklingen, kan nordmannen Henriette Bjørge fortelle om matvareprogrammets innsats i det kriserammede landet.

Bedre forberedt enn i 2010

I 2010 opplevde Pakistan en lignende flomkatastrofe.

– Selv om dødstallene foreløpig er lavere enn i 2010, er omfanget av ødeleggelsene større nå, forteller Bjørge i Verdens matvareprogram.

Hun mener myndighetene er mer forberedt denne gangen enn de var i 2010, og at de derfor responderer bedre.

Det har til nå regnet 2,87 ganger så mye som medianen i Pakistan de siste 30 årene, og i enkelte områder, fem ganger så mye som normalt, ifølge den siste rapporten fra matvareprogrammet.

– Året startet med tørke, så kom hetebølgen med noen av de høyeste temperaturene i verden i sommer, og nå er det en helt vanvittig monsun. Verre enn hva landet noen gang har erfart, sier Bjørge.

Powered by Labrador CMS