Den danske regjeringens støttepartier er lite begeistret for sosialdemokratenes og statsminister Mette Frederiksens plan om å opprette asylmottak i Rwanda.

Danmark vil sende asylsøkere til Rwanda

Statsminister Mette Frederiksen og regjeringen i Danmark vil sende asylsøkere til mottak i Rwanda. Gjør de det, kan Danmark i ytterste konsekvens bli utestengt av Dublin-samarbeidet, ifølge EUs innenrikskommissær.

Publisert Oppdatert

Den britiske regjeringen besluttet nylig å sende asylsøkere til Rwanda, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

UNHCRs assisterende høykommissær for beskyttelse, Gillian Triggs, har slått fast at britenes avtale med Rwanda er «et sjokkerende brudd på internasjonal lov».

Den danske regjeringen mener derimot at det er en god idé, men har ikke støttepartiene Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten i ryggen.

– Jeg er bekymret for at vi er i ferd med å bli et land som eksporterer ansvaret vårt. Som sender mennesker vi ikke liker, ut av landet, selv om vi egentlig er forpliktet til å beskytte dem, sier Kathrine Olldag i Radikale Venstre.

– I mine øyne er dette fremmedfiendtlig politikk, sier hun.

Klar beskjed

Sosialdemokratene i Danmark foreslo allerede i 2018 å opprette mottakssentre for asylsøkere i andre land. Folketinget vedtok i fjor en lov som åpner for dette, men spørsmålet er svært omstridt.

Regjeringen forhandlet først med Etiopia om å opprette asylmottak der, men den planen ble forkastet da det brøt ut krig i Tigray-regionen.

Deretter ble det innledet samtaler med Rwanda, men noen avtale er ennå ikke inngått med det lille sentralafrikanske landet.

Torsdag innkalte utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye støttepartiene for å diskutere planen, men fikk klart nei.

– Det er så mye som er galt med dette at jeg vet ikke hvor jeg skal starte, sier Rosa Lund i Enhedslisten. Hun lover å gjøre alt for å forpurre regjeringens plan.

Med jernhånd

Asylmottak i tredjeland er bare aktuelt dersom EU eller FN står bak, sier Carl Valentin i Socialistisk Folkeparti.

Statsminister Mette Frederiksen vil trolig få de borgerlige partiene med på planen, men dette vil i så fall få følger for regjeringens forhold til støttepartiene, advarer han.

Olldag viser også til menneskerettighetssituasjonen i Rwanda, der president Paul Kagame har styrt med jernhånd i nærmere tre tiår.

Selv om Kagame har fått skryt for å bringe stabilitet og økonomisk vekst til Rwanda, har han også fått kritikk for å begrense den politiske friheten.

Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.

Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturerer dem systematisk og på det groveste.

Les også: Kritikken hagler etter ny avtale om å sende asylsøkere i Storbritannia til Rwanda

«Egoistisk»

– Hvis Danmark inngår en avtale med Rwanda og begynner å eksternalisere asylprosessen, er man formelt forpliktet til å sende ordningen til EU-kommisjonen, sier EUs flyktningkommissær Ylva Johansson til Jyllands-Posten.

– Om den ikke er i overensstemmelse med avtalen vi har med Danmark – inklusiv Dublin-samarbeidet – kan det selvfølgelige få alvorlige konsekvenser, legger hun til. Johansson kaller planen «egoistisk».

Dublin-avtalen er et samarbeid mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge, der en asylsøker får søknaden sin behandlet i kun ett av Dublin-landene.

Hovedregelen er at søknaden skal behandles av det første Dublin-landet asylsøkeren kommer til.

Danmarks utlendings- og integreringsminister Mattias Tesfaye skriver i et skriftlig svar til Jyllands-Posten at han har hatt møter med «utallige av mine EU-kolleger, og ikke en eneste har ønsket Danmark ut av Dublin-samarbeidet eller fremmet den slags bekymringer i forbindelse med Danmarks asylpolitikk».

Planen har blitt møtt med motstand fra regjeringens støttepartier, og Frederiksen må trolig søke støtte blant de borgerlige partiene for å få gjennomført den.

Powered by Labrador CMS