Nargis Bano jobber som hushjelp for familier i området. Men hun sliter med å forsørge sønnen og datteren sin, etter at mannen hennes ble drept i opptøyer rettet mot muslimer i Delhi i 2020.

Modis tilbakegang sprer håp: – Indias marginaliserte grupper kan trekke et lettelsens sukk

Morgenen den 4. juni, mens stemmene fra valget ble talt opp, rådet det en uhyggelig stillhet i Mustafaabad, et av Delhis eldste muslimske nabolag. Ville den sittende statsministeren sikre seg fem nye år ved makten, eller kunne de våge å håpe?

Publisert Oppdatert

Luften var tykk av spenning og forventning da innbyggerne samlet seg på kafeer og samfunnshus. Med øynene klistret til TV-skjermene håpet de at målingene som spådde en overveldende seier for statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske Bhartiya Janta Party (BJP), ville vise seg å være feil. 

Da dagen omsider var over pustet de lettet ut. BJP vant valget, men klarte ikke å sikre absolutt flertall for første gang på ti år. Blant Indias muslimer er det et resultat som blir ansett som et nederlag for Modi. 

31 år gamle Nargis Bano beskriver resultatet som et «mandat mot hat».

Stillheten i rommet blir bare brutt av den svake summingen fra takviften. Omgitt av bilder av sin avdøde ektemann, Mursaleen Ahmad, forteller hun at det er fire år siden han ble trengt opp i et hjørne og drept av en hinduistisk mobb. Det skjedde under opptøyer i Delhi mens han var på vei til jobb. 

Mustafaabad, som mange andre muslimske områder i India, har sett flere tilfeller av mobbvold. Siden Modi kom til makten i 2014, har Indias 200 millioner muslimer opplevd økt diskriminering og fiendtlighet. 

Selv om Modi har sikret seg en tredje periode, etter ett av verdens største valg med totalt 968 millioner velger, er tapet av flertall i parlamentet et tilbakeslag. 

BJP sikret seg 240 av 543 seter i underhuset i parlamentet. Godt under de 272 som trengs for et flertall. Valgresultatet ble dårligere enn de to siste valgene i 2019 og 2014. 

De mindre partiene i den BJP-ledede National Democratic Alliance (NDA) har samlet tatt 53 seter, og går nå sammen med BJP i en koalisjonsregjering. 

Denne gruppen hindu-velgere i Uttar Pradesh forteller at de stemte mot Modi, i håp om fokus på å skape jobber.
Modi blir sittende som statsminister i India i en ny periode, men må se til ulike samarbeidspartnere for å få flertall i parlamentet.
Muslimer er den største minoriteten i India. De har blitt mål for diskriminerende politikk under BJPs styre, som fremmer et hindunasjonalistisk tankesett.

Brutte løfter

På tross av Modis popularitet og valgkampanjen som tok sikte på å sikre over 400 seter i parlamentet, har oppfatningen av at han er uovervinnelig blitt svekket av at han nå må samarbeide for å beholde makten. 

En av de største overraskelsene var resultatet fra Uttar Pradesh, Indias mest folkerike stat. Her skulle byggingen av et stort hinduistisk tempel på ruinene av en moske fra 1600-tallet sikre hinduistiske stemmer. Men til tross for at staten blir ansett som en BJP-høyborg, møtte Modis parti et uventet nederlag. 

Her, som i andre stater, spilte kasteidentitet en avgjørende rolle. I Ayodhya, der tempelet ble bygget, stilte opposisjonen med en kandidat fra det marginaliserte dalitsamfunnet, som til slutt endte opp med størst oppslutning. 

Studenten Prachi Sharma mener Modi har ødelagt bildet av India som et sekulært, tolerant og inkluderende samfunn.

Prachi Sharma, en 24 år gammel student fra Ayodhya, stemte på Modi i 2019.  

Skuffet over BJPs brutte løfter om sysselsetting, bestemte hun seg for å stemme for endring i dette valget. 

Hun overtalte familien til å gjøre det samme, og stemte på Samajwadi-partiet, som kjemper for underprivilegerte daliter. Hun mener Modi polariserer nasjonen. 

– Sann utvikling betyr kollektiv velstand for mennesker av alle kaster og religioner, sier hun. 

BJP har fått kritikk for å fremme intoleranse og diskriminering av religiøse minoriteter. 

Mange muslimske velgere forteller at de så på valget som en sjanse til å vise at de er imot det de mener er en splittende politikk fra den sittende regjeringen. Dette bidro til en kraftig nedgang i BJPs muslimske stemmeandel. 

– Jeg stemte for å holde BJP ute av makten. Våre forfedre har gitt sitt blod for friheten i dette landet, men selv etter 75 år med uavhengighet blir vi fortsatt behandlet som annenrangs borgere, sier Javid Iqbal. 

Han er fra Bijnor, hvor han driver en liten butikk som selger speil.

Javed Iqbal (57) er en av mange tusen indiske muslimer som har stemt på opposisjonen i håp om endring.

Diskriminering og vold

Kritikere hevder at Modis politikk diskriminerer muslimer og undergraver Indias sekulære prinsipper. De mener at hans administrasjon ofte omgår parlamentariske prosedyrer og begrenser lovgivningsdebatten.

Citizenship Amendment Act (CAA) fra 2019 fremskyndet statsborgerskap for flyktninger fra naboland, unntatt muslimer. Det utløste omfattende protester og anklager om institusjonalisert diskriminering.

I Karnataka tillot BJP-ledede politiske retningslinjer skoler å forby hijab, noe som økte religiøse spenninger. 

BJP tillater også rivning av eiendommene til personer som er anklaget for forbrytelser uten dom, en praksis kalt «bulldoserrettferdighet». Mange ser på dette som en taktikk for å skremme muslimer.

Bygninger revet i et muslimsk nabolag.

Amnesty International rapporterte om minst 128 eiendommer ødelagt i løpet av en tremånedersperiode i 2022, inkludert moskeer og islamske skoler.

Bare i år har tre moskeer blitt revet av BJP. I Uttarakhand ble fem helligdommer, inkludert en 150 år gammel muslimsk helligdom, ødelagt etter påstander om ulovlig inngrep i et skogsområde. 

I august 2019 opphevet Modi-regjeringen Kashmirs selvstyre, og delte regionen i to føderalt kontrollerte territorier.

Etter det fulgte en seks måneders beleiring og en kommunikasjonsblokade.

Kashmir er en region med muslimsk flertall, og delingen er allment ansett som grunnlovsstridig. 

Etter valget i 2014 møtte muslimer en bølge av mobbvold. Ofte var volden utløst av mistanker om at de hadde spist eller handlet med kjøtt fra kyr, som ansees som hellige dyr av mange hinduer. 

Mohammad Vakeel (64) mistet begge øynene under et slikt angrep i Dehli, da rasende opprørere angrep ham. Han forteller at de tok tak i ham og helte syre i øynene hans. Mens han vred seg i smerte, satte gjerningspersonene fyr på huset hans. 

– Jeg kunne ikke gjøre noe. Jeg var hjelpeløs, forteller han. 

Mohammad Vakeel hjemme sammen med familien i Shiv Vihar i Delhi.
Rasende opprørere tømte syre i øynene hans Mohammad Vakeel og satte fyr på huset til Vakeel.

Færre muslimer i parlamentet 

Det er også en nedgang i muslimsk representasjon i parlamentet. Siden 2022 har det ikke vært en eneste muslimsk minister i regjeringen. 

Aktivisten Asif Mujtaba, som hjelper muslimske ofre for opptøyer og vold, sier den langvarige diskrimineringen av muslimer i India har blitt stadig tydeligere etter at Modi kom til makten i 2014. 

Asif Mujtaba forteller at det muslimske samfunnet lever i konstant frykt, etter lynsjinger og rutinemessig trakassering.

– Det foregår en systematisk usynliggjøring av muslimer i maktens korridorer, sier han. 

Han legger til at de fleste muslimer prioriterer trygghet og sikkerhet over arbeidsplasser og sysselsetting. Ansvaret for endring må ligge hos flertallet, ikke de marginaliserte. 

 – De fleste muslimer stemte mot hatpolitikken. Men byrden bør ikke falle på muslimer. Det er flertallet som bestemmer. 

I tillegg til et tap av muslimske velgere, kan Modis tilbakegang også forklares med at færre marginaliserte hinduistiske lavkastegrupper stemte på ham.

Daliter, som historisk sett har støttet BJP, følte seg fremmedgjort av saker om landrettigheter, sosial velferd og økonomisk ulikhet. De opplevde BJP-politikken som en trussel mot rettighetene deres, og stemte på andre partier. 

Kongresspartiet, som sammen med sine allierte dannet alliansen Indian National Developemtal Inclusive Alliance, forkortet til INDIA, lover en mer inkluderende og rettferdig tilnærming. 

– Jeg stemte på INDIA-alliansen for å beskytte grunnloven, som er vår eneste beskyttelse mot denne eksistensielle trusselen, sier en jusstudent ved Delhi University til Panorama.

Suryansh er dalit og ønsker å oppgi bare fornavnet sitt for å unngå diskriminering. Han mener BJP forsøker å ekskludere studenter fra marginaliserte kaster fra visse studier gjennom endringer i stipendordningene.

Suryansh studerer jus og er fra dalit-kasten. Her på internatrommet hans ved universitetet i Delhi.

Opposisjonens fremvekst 

Til tross for arrestasjoner av opposisjonsledere og frysing av midler, gjorde INDIA-alliansen betydelige fremskritt i flere BJP-bastioner.

Selv om BJP beholder flertallet, har opposisjonsalliansen sikret seg 234 seter i parlamentet. 

Denne koalisjonen, som består av over 20 partier, overvant ideologiske forskjeller og interne konflikter. De forente seg i motstanden mot Modis grep om demokratiske institusjoner som mediene og rettsvesenet, og det hindunasjonalistiske budskap hans. 

Stikk i strid med tidlige spådommer om nedgang, klarte Kongresspartiet å samle daliter, muslimer og andre underrepresenterte grupper. Partiet er ledet av Rahul Gandhi, oldebarnet til Jawaharlal Nehru, som var Indias første statsminister.

Et tap av stemmer fra disse gruppene påvirket BJPs resultater på landsbygda. 

Rahul Kumar stemte for Modi ved de to siste valgene. Men han er skuffet over at de ikke fokuserte mer på økt sysselsetting. Derfor gikk stemmen hans til opposisjonen denne gangen.

Rahul Kumar, en 28 år gammel arbeider fra Uttar Pradesh, stemte på Modi i de to siste valgene. Han håpet på velstand.

Denne gangen gikk stemmen hans til Kongresspartiet, fordi han mener BJP fokuserer for mye på religion og forsømmer lokale bekymringer som arbeidsledighet.

– Hva skal vi med et tempel hvis vi ikke tjener noe? Det er ikke bønn de med tomme mager trenger, sier han. 

Den fremtredende aktivisten Harsh Mander har kalt valget Indias mest avgjørende siden uavhengigheten, og sier det er oppmuntrende at demokratiet har vunnet over hatretorikk. 

Han viser til utsagn fra president Modi under valgkampen, der han kalte muslimer infiltratører og beskyldte dem for å få mange barn for å påvirke folkeopinionen. 

– Det siste tiåret har vi sett trosfriheten og ytringsfriheten bli undergravd. Hadde BJP fått en stor majoritet i dette valget, ville det betydd slutten for India som et sekulært demokrati, sier han. 

Den 24 år gamle studenten fra Ayodhya, Parchi Sharma, deler den samme bekymringen. 

– Når lederne våre kommer med slike oppildnede kommentarer, blir regjeringen, som skal beskytte folket, en trussel, sier hun. 

 – De blir en trussel ikke bare mot mennesker, men mot selve kjernen i nasjonen vår. 

Ny retning 

Til tross for nedgangen i støtte er BJP fortsatt det største partiet i India. Men en koalisjon med to regionale sekulære partier og en robust opposisjon fra INDIA-alliansen, kan tvinge frem en mer forsonende tilnærming.

Det vil også være med på å begrense BJPs mulighet til å gjennomføre konstitusjonelle reformer. 

Modis politikk har tidligere kostet BJP koalisjonspartnere. Blant annet kuttet partiet Shiromani Akali Dal (SAD) båndene, etter regjeringens håndtering av bønder som protesterte mot kontroversielle landbrukslover som ble innført uten behandling. 

Nå som BJP ikke har råd til å miste koalisjonspartnere, forventes samarbeid med Telugu Desam-partiet (TDP) fra den sørlige delstaten Andhra Pradesh og Janata Dal (United) (JD (U)) fra Bihar i nord å kunne føre til en moderering av Modis politikk. 

Historisk sett har begge partiene vært motstandere av BJP, men for å beholde makten må BJP nå sørge for at disse partene er fornøyde. 

TDP og JD (U) har stor støtte i ulike muslimske majoritetsområder. For å bevare alliansen må BJP trolig moderere holdningen sin til muslimer. 

Eksperter mener imidlertid at et område Modis koalisjonspartnere neppe vil utfordre ham på, er de utenrikspolitiske målene hans. Modi ønsker å styrke båndene til regionale naboer. 

– I mangel på sterke synspunkter på utenrikspolitikken, forventes Modis koalisjonspartnere å innta nøytrale standpunkter, sier Siddiq Wahid. Han er en erfaren politisk analytiker og professor ved Shiv Nadar University i New Delhi. 

– De vil sannsynligvis hjelpe Modi å øke engasjementet i Indo-Stillehavet, Vesten, Midtøsten og det globale sør; og styrke Indias globale innflytelse.

Banos håper valgresultatet kan føre til et tryggere India for muslimer. Etter at mannen hennes ble drept, klarer hun og familien seg så vidt på det lille hun tjener på å vaske og lage mat for familier i nabolaget.

Wahid tror at det er for tidlig å si om valgresultatet vil styre India i en annen retning, men mener det kan se ut som indiske velgere har slått tilbake mot en autoritær og populistisk politikk. 

– Minoriteter som har blitt hardt rammet av politikken til BJP kan dra et lettelsens sukk nå. 

9. juni ble Modi tatt i ed for tredje periode på rad. Det ble markert med en storslått seremoni i New Delhi, ikke langt unna Mustafabaad. 43 muslimer drept ble drept der i 2020, inkludert Nargis Banos ektemann. 

Mens hun forsiktig legger bildene av mannen tilbake i en gammel koffert, forteller hun at  å stemme imot Modi under dette valget, så hun som sin eneste sjanse til å bidra til et tryggere India for muslimer. 

– Jeg kan bare håpe at det som skjedde med meg ikke skjer igjen med noen andre, sier hun. 

Powered by Labrador CMS