Soldater fra den væpnede gruppen CODECO holder vakt under et folkemøte i Ituri-provinsen tidligere i høst. Hjelpeorganisasjoner ber nå alle væpende grupper om å tillate at humanitær bistand kan ytes til alle som trenger hjelp i provinsen. Foto: AFP / NTB

Hjelpearbeid stanses av ny voldsbølge i DR Kongo – flere hundre tusen rammes

Redd Barna, Flyktninghjelpen og Dansk flykgningehjælp (DRC) er blant organisasjoner som har stanset eller redusert hjelpearbeidet etter en ny voldsbølge i Ituri-provinsen i det østlige DR Kongo. Hundretusener av desperate mennesker står uten hjelp.

Publisert

Mer enn tre millioner mennesker, over halvparten av befolkning i provinsen, har prekær behov for matvarehjelp. I et distrikt, Djegu, står mer enn 320.000 mennesker i fare for å stå helt avskåret fra hjelp etter nye kamper mellom ulike opprørsgrupper og regjeringshæren.

- Det er allerede 1,5 millioner mennesker som er fordrevne i Ituri, halvparten av den er barn. De er avhengig av humanitær bistand for å overleve. En forstyrrelse av adgangen til mat, vann, husly, helsetjenester og beskyttelse presser disse menneskene mot avgrunnen, sier Caitlin Brady, landdirektør for Flyktninghjelpen i en presseuttalelse.

Flere barnesoldater

Redd Barna forteller at sykehus og skoler er blitt angrepet og at hjelpeorganisasjoner har måtte forlate 85.000 barn uten hjelp.

- Det er fare for at flere og flere barn blir rekruttert av væpnede grupper eller blir drept, sier Amavi Akpamagbo, landdirektør i Redd Barna i en pressemelding.

Organisasjonene ber nå alle parter i konflikten om å beskytte siviles liv og verdighet, samt tillate humanitære organisasjoner adgang til alle befolkningsgrupper.

Beleiret

Myndighetene i DR Kongo har siden mai erklært at Ituri- og Nord-Kivu-provinsene er i en «Beleiringstilstand» (State of Siege). Det innebærer at regjeringen sammen med FN-styrkene (Monusco) har satt inn ekstra styrker for å skape ro og økt sikkerhet. Sivile domstoler er erstattet av militære domstoler og meldinger fra området sensureres. Mistenkte kan fengsles uten lov og dom. Men myndighetene har ikke lykkes. Observatører mener beleiringstilstanden vil vare inn i 2022.

De to provinsene er på den nordlige delen av østgrensen til DR Kongo, og har helt siden 1990-tallet vært preget av voldelig uro og herjingene til ulike voldsgrupper, soldater fra nabolandene og en dårlig disiplinert regjeringshær (FARDC).

Urovekkede

På et møte i FNs sikkerhetsråd om DR Kongo i oktober sa Norges FN-ambassadør Mona Juul:

- Til tross for fem måneder med beleiringstilstanden som ble erklært av regjeringen i Ituri og Nord-Kivu, forverres sikkerhetssituasjonen i det østlige DR Kongo. Trusselen fra de væpnede gruppene Cooperative pour la developpement du Congo og Allied Democratic Forces mot sivile, er spesielt urovekkende.

En representant for organisasjonen Voice of Congelese Women, Nelly GM Mbangu sa rett ut at militære operasjoner utført av regjeringshæren og FN-styrkene var «ineffektive». Hun viste til at både væpnede grupper og regjeringssoldater er trolig skyldig i seksuelle overgrep.

ADF og CODECO er blant flere væpnede grupper, men er de som oftest mistenkes for å stå bak de seneste angrepene i Nord-Kivu og Ituri. CODECO-grupper er mistenkt for å stå bak angrep på landsbyer i Djugu i slutten av oktober. En bil tilhørende Leger uten grenser ble beskutt. Regjeringshæren satte inn et motangrep. CODECO har utspring i Lendu-folket, og sier at de beskytter befolkningen mot regjeringshæren og folk fra Hemu-folkegruppen. Ferske bilder av gruppen viser at de bruker barnesoldater.

For to uker siden ble 26 lik funnet ved siden av riksveien helt sør i Ituri. Myndighetene mistenker at ADF står bak. ADF har utspring i en militant islamistisk bevegelse i Uganda, men har lenge operert i det østlige DR Kongo, og blitt stadig mer brutal.

Volden har fortsatt de seneste ukene. Spenningene knyttes til kamp om jord, tilgang til mineraler og store etniske motsetninger.

Powered by Labrador CMS