Direktør for UN Women, Sima Bahous, under et møte i Sikkerhetsrådet mandag ettermiddag.

FN vil ha etterforskning av overgrep mot kvinner og barn i Ukraina

FN-representanter ba mandag om en full etterforskning av russiske soldaters voldsbruk overfor kvinner og barn i Ukraina.

Publisert Oppdatert

– Krigen må stanses. Nå.

Det sa Sima Bahous, direktør for FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling, under et møte i Sikkerhetsrådet mandag ettermiddag.

– Vi hører i økende grad rapporter om voldtekt og seksuell vold. Disse påstandene må bli uavhengig gransket for å sikre rettferdighet og etterrettelighet, sa hun.

Opprørt

Det er ikke sikkert at Sikkerhetsrådet, der Russland har vetorett, vil bli enige om en slik gransking.

I en epost til NTB skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at hun er opprørt over rapportene om utbredt seksuell vold begått av russiske styrker i Ukraina.

Den norske FN-ambassadøren Mona Juul.

– Dette kan utgjøre krigsforbrytelser. De som har søkt beskyttelse utenfor Ukraina, er også utsatt og må beskyttes mot vold og overgrep, inkludert menneskehandel.

Sultfare

Lederen for Unicefs kriseprogram, Manuel Fontaine, ba under møtet også om en slutt på krigen og advarte om sultfaren barn i Ukraina står overfor.

– Av de 3,2 millioner barna som antas å fortsatt være i sine hjem, kan nesten halvparten være i fare for å ikke ha nok mat, sa han til Sikkerhetsrådet.

Før møtet hadde Norges FN-ambassadør Mona Juul talt barnas sak.

– Ifølge FN blir 5,7 millioner barn i Ukraina påvirket av at undervisningstilbudene er stengt. Skoler er viktige, ikke bare på grunn av utdanning, men for å beskytte barn mot vold, seksuelle overgrep og menneskehandel, sa Juul.

Powered by Labrador CMS