Bill Gates var blant foredragsholderne under årets Noradkonferanse «Vendepunkt» på gamle Deichmann i Oslo. Som mange av de andre innlederne var Gates med via videolink. Foto: Martha Haukaas / Norad
Bill Gates var blant foredragsholderne under årets Noradkonferanse «Vendepunkt» på gamle Deichmann i Oslo. Som mange av de andre innlederne var Gates med via videolink. Foto: Martha Haukaas / Norad

Bill Gates på Noradkonferansen: – Nå må verden forebygge før neste pandemi

Verden må være langt bedre forberedt neste gang en pandemi rammer, fastslo milliardær-filantropen Bill Gates i sitt innlegg på Norad-konferansen tirsdag.

Publisert

Microsoft-grunnleggeren - med en nettoformue på 131 milliarder dollar - var invitert til konferansen i kraft av sin rolle som leder (co-chair) av stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation.

Global helse-aktivisten viste til hvordan pandemien hadde avslørt svakheter både i nasjonale og internasjonale helsesystemer. Han advarte om at manglende handling nå, ville ha negative følger på lang sikt.

- Vi må ha bedre systemer for produksjon og distribusjon av vaksiner, og vi må ha bedre kontrollredskaper for å demme opp for pandemier enn hva vi har i dag. Det må investeres i produksjon av vaksiner, hurtigtester, laboratoriekapasitet og bedre sykdomsovervåkning. Ved å investere i dette allerede i dag, kan vi være bedre rustet på lang sikt, sa Gates.

Han beskrev hvordan behovene innen forebygging og behandling av verdens helseutfordringer fortsatt er enorme.

- Vi har sett hvordan smittebølger har tvunget samfunn til å stenge ned, skadet lands økonomier og kastet millioner tilbake i fattigdom. De negative konsekvensene av pandemien har rammet allerede sårbare befolkninger uforholdsmessig hardt. Altfor mange av de i høyrisikogrupper har fått sine første doser. Tilbakeslaget vi har fått under covid-pandemien minner oss på hvor sentralt helse er på alle måter, ikke minst knyttet til arbeidet mot fattigdom, sa Gates.

En viktig diskusjon

Han mente at krisen har økt forskjeller mellom kjønnene og den generelle ulikheten i samfunnene.

Microsoft-grunnleggeren som ble aktivist og helsefilantrop minnet samtidig om at man måtte ha to tanker i hodet på en gang. - Selv nå vi jobber med disse store utfordringene må vi samtidig fokusere på en annen krise, klimakrisen, sa Gates.

- Behovet for å være bedre forberedt - og å styrke produksjon, fordeling og forebygging - er jo noe alle ser. Det interessante er hvordan det skal gjøres i praksis. Betyr det for eksempel noe hvilke land som etablerer en produksjon? Vi må se for eksempel hva som skjedde da produksjonslandet India ble truffet av pandemien, da trakk de seg tilbake til sine egne grenser, sier CMI-direktør og økonom Ottar Mæstad i en kommentar.

CMi-direktøren mener et interessant spørsmål er om offentlig finansiering av vaksineutvikling og produksjon også må knyttes til krav om distribusjon.

- Dette er en sak å diskutere for hele helse-Norge, ikke bare for de som jobber med bistand, sier han.

Bill Gates benyttet også innlegget til å rose Norge for gjennom mange år å ha vist internasjonalt lederskap innen global helse. Han mente norsk støtte til ulike sentrale institusjoner og initiativer innen global helse hadde vært sentrale i å skape resultater.

Powered by Labrador CMS