Nødhjelpen glimrer med sitt fravær i det kirgsherjede, opprørskontrollerte Nordvest-Syria. FN håper å gjenoppta leveransene via grenseovergangen fra Tyrkia torsdag. Her: En syrisk kvinne er blitt fordrevet som følge av det dødelige jordskjelvet, utenfor byen Jindayris. Foto: Bakr Alkasem / AFP / NTB

FN-hjelp på vei til Nordvest-Syria

Seks lastebiler med nødhjelp er ventet å ankomme den nordvestlige delen av Syria, som er hardt rammet av jordskjelvet.

Publisert Oppdatert

Kolonnen har brukt grenseovergangen Bab al-Hawa, ifølge FN-kilder.

Fram til nå har lastebiler med nødhjelp ikke kunnet bruke veien som leder fram til grenseovergangen, fordi den ble ødelagt i jordskjelvet natt til mandag.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er veien nå delvis reparert.

Allerede før jordskjelvet var 90 prosent av befolkningen nordvest i Syria avhengig av humanitær hjelp. Området huser millioner av mennesker som er blitt fordrevet som følge av krigen i Syria.

Måtte klare seg alene

Hjelpearbeidere i opprørskontrollerte områder nord i Syria fortalte onsdag at de ikke har fått noen bistand utenfra siden katastrofen inntraff.

Hjelpebehovet i det krigsherjede området som huser et stort antall internt fordreven flyktninger, var stort lenge før det kraftige jordskjelvet mandag. FN-forsyningene over landegrensen ble satt på pause som følge av ødeleggelsene fra skjelvet. Veien som leder til grenseovergangen Bab al-Hawa fra Tyrkia til det nordlige Syria, ble ødelagt i skjelvet.

Dette er den eneste grenseovergangen som FN har lov til å levere hjelp til disse områdene gjennom.

Transportfly

Nå skal veien være reparert, og Verdens helseorganisasjon (WHO) sier til DPA at de kan levere nødhjelp til jordskjelvofre nord i Syria fra sitt lager i Tyrkia.

– Vi håper at vi i morgen vil være i stand til å levere noe over grensen, sa FNs regionale humanitære koordinator, Muhannad Hadi, på en pressebrifing onsdag ettermiddag.

I tillegg er to transportfly med WHO-leveranser klare til å ta av. Det første ventes å ankomme Damaskus torsdag, det andre på fredag.

Jobber med å åpne grenseoverganger

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier onsdag kveld at de jobber med få internasjonal hjelp til nabolandet. Store skader på Syria-siden av veien som fører til Cilvegozu-grenseporten, som kun er åpen for humanitær hjelp som en del av autorisasjonen fra FNs sikkerhetsråd, gjør imidlertid arbeidet vanskelig, ifølge ham.

– Vi forsømmer ikke jobben med å få hjelpen til der den trengs i Syria. Tyrkia har allerede åpnet sitt luftrom for fly som frakter internasjonal bistand til syriske flyplasser, sier Cavusoglu.

Utenriksministeren legger til at tyrkiske myndigheter derfor prøver å åpne ytterligere to syriske grenseoverganger. Disse har vært stengt i årevis på grunn av det spente forholdet mellom Tyrkia og Syrias president Bashar al-Assads regjering.

Flere hinder

Enorme skader og ødeleggelser på infrastruktur er ikke det eneste hinderet for leveransen av nødhjelp til Syria.

Regjeringen til president Bashar al-Assad er stadig sett på med ublide øyne av store deler av verdenssamfunnet og er sanksjonert av amerikanske og europeiske land. Flere land er derfor motvillige til å sende bistand direkte gjennom Assads regjering. I tillegg er den nordlige delen av Syria et lappeteppe av ulike grupperinger som kontrollerer hvert sitt område.

– Sett politikk til side og la oss gjøre vårt humanitære arbeid. Vi har ikke råd til å vente, lyder beskjeden fra FNs stedlige Syria-koordinator, Mostafa Benlamlih, i et intervju med AFP.


Powered by Labrador CMS