Benedicte Giæver (t.h.) med Patric Mansour i Hellas. Hun får historier om mennesker Mansour har hjulpet både i Syria og Jordan – for så å møte dem igjen i Hellas.

Sliter ut yngre kolleger

På reisefot: NORCAP-direktørens beste reisevenn er en Samsonite med fire hjul. Og etter en tøff dag i felt, gir podcasten «Tusvik og Tønne» den perfekte avkoblingen for Benedicte Giæver.

Publisert

Det som har gjort mest inntrykk på meg er å besøke stedene der man ser man kunne gjort noe, men man får det ikke til.

Benedicte Giæver

PÅ REISEFOT

De kan kalles profesjonelle reisende. De har vært på steder vi knapt har hørt om. Reiseregninger, logistikk og solid fottøy er en del av arbeidshverdagen for de som har base i Norge, Afrika eller Europa – men som har hele verden som arbeidsplass. I spalten ”På reisefot” – gir de råd og deler erfaringer.

Les tidligere saker:

Kjempruds råd: Skjønnlitteratur og respekt

Rolandsens råd: Det viktige er hva du IKKE tar med deg

Partapuolis råd: Snakk med folk

Skogens råd: Gode sko

Rolands råd: Ikke vær så engstelig

Dronningen av reisegadgets

Ikke irriter deg over bagateller

Sliter ut yngre kollegaer

Givende å "bare henge et sted"

Enhver katastrofe i verden kan havne på skrivebordet til Benedicte Giæver i Oslo; ebola eller jordskjelv. Krisesituasjoner krever eksperthjelp. Det er hva NORCAP leverer.

– Hvor mange reisedager har du i året?

– Jeg har cirka 50 reisedager i året. Vi prøver å redusere reising og bruker online kommunikasjon så mye som mulig.

– Hvorfor reiser du så mye i jobben din?

– NORCAP har omtrent 40 partnere, FN organisasjoner, regionale institusjoner og nasjonale myndigheter, som vi støtter med eksperter og ekstra kapasitet ved behov. I løpet av ett år sender vi ut folk på oppdrag til rundt 70 land. For at våre utsendte eksperter skal få god oppfølging og den støtten de trenger, og for at avtaler med partnere skal komme på plass, er det viktig at jeg er tilstede og møter folk der de arbeider. Det er også viktig for meg å se at vi er på rett vei og bidrar til endring – og det er enklere å få innblikk i dette når man selv er der det foregår.

– Hva er det beste med å reise?

– Det aller beste med å reise er å se at arbeidet vi gjør nytter. Å møte menneskene som jobber i svært uforutsigbare situasjoner og under vanskelige forhold; som må forhandle med mange ulike grupperinger for å sikre at folk får den hjelpen de skal. Jeg husker en gang i Jemen hvor vi hadde en NORCAP-ekspert som mutters alene måtte forhandle med både politikere, den lokale administrasjonen og kystvakten for å sikre at livreddende nødhjelp skulle komme fram. Det er også fascinerende å besøke de i som virkelig skaper samarbeid og en felles plattform med ulike organisasjoner; spesielt innenfor arbeidet med å motvirke de negative konsekvensene av klimaendringene. Dette er en av de største utfordringene vi står overfor i dag.

– Reisene gir meg også mye energi – kanskje litt for mye til tider. Jeg er kjent for å alltid klare å klemme inn et par ekstra møter og det har hendt at jeg har slitt ut yngre kolleger som jeg har med meg.

– Hva har du alltid med deg i håndbagasjen - bortsett fra PC/iPad?

– Jeg reiser alltid bare med håndbagasje, og min lille Samsonite på fire hjul er min bestevenn. BOSE-hodetelefoner er det jeg alltid har med – dette er gull verdt etter et langt møte eller en vanskelig dag. Da kan jeg bare koble ut, sette på «Tusvik og Tønne» podcast og le høyt fr meg selv.

– Hva liker du best med jobben din?

– Det er veldig givende å møte våre eksperter i felt, og de menneskene vi skal hjelpe med å få en bedre fremtid. Det som er unikt med NORCAP er at vi har mennesker fra 50-60 nasjoner. Noen av disse har jeg fulgt over flere år; og jeg har sett en enorm utvikling. Jeg husker spesielt godt en av våre mannlige medlemmer fra en konservativ bakgrunn i Pakistan. Han startet å arbeide med beskyttelse av barn, og etter hvert spesielt med jenters rettigheter. Som følge av den profesjonelle utviklingen tok han tatt grep i sitt eget nærmiljø og har nå etablert skoler som sørger for at jenter i hans distrikt får mulighet å ta utdanning. Slike resultater er det flott å få oppleve og være en del av.

– Har du en favorittdestinasjon du vil anbefale folk å reise til - og hvorfor akkurat her?

– Hvis man vil oppleve noe helt unikt, så vil jeg anbefale å reise til området rundt Kivu-sjøen i Rwanda. Dette er et utrolig vakkert sted, med et supert klima. Kombiner dette med menneskene som bor der og muligheten til å se ville gorillaer, så blir det en fantastisk opplevelse. Jeg ville også helt klart anbefalt å ta turen over sjøen til Øst-Kongo hvis det hadde vært tryggere å reise til. Langs kystlinjen i Vest-Afrika finnes det også mange urørte destinasjoner med lite turister og nydelig natur.

– Hva har gjort mest inntrykk på deg når du har vært i felt?

– Det som har gjort mest inntrykk på meg er å besøke stedene der man ser man kunne gjort noe, men man får det ikke til. Dette har vært steder hvor man faktisk burde kunne fått til endring, men grunnet politiske utfordringer eller manglende finansiering så stopper det opp.

– Ditt viktigste reisetips?

– Ha godt humør og en god innstilling! Det er alfa og omega i reising. Ting blir ikke alltid slik du tror det blir; fly kan bli forsinket, hotell kan være rufsete og du kan bli matforgiftet. Men ta det med riktig innstilling og godt humør, så blir ting mye bedre og man får ofte en god historie å fortelle senere.

Powered by Labrador CMS