Avtalen for å bevare Perus Amazonas undertegnes av Norge, Tyskland og Peru i New York. Foto: Anne Håskoll-Haugen

Norsk milliard-satsing i Peru og Liberia

Norge forlenger regnskogsatsingen til 2020 og inngår nye skogpartnerskap med Peru og Liberia. Norge forplikter seg til å støtte de to landene med totalt nærmere tre milliarder kroner fram mot 2020.

Publisert
Statsminister Erna Solberg lanserte samarbeidet med Peru og Liberia for å redusere avskogning og utslipp av klimagasser på et møte i New York tirsdag. Prosjektet er i samarbeid med Tyskland. Dette er en utvidelse av skogsatsningen slik vi kjenner den fra Brasil, Kongobassenget og Indonesia
 
Peru forplikter seg til å jobbe for en karbonnøytral jordbrukssektor. Norge forplikter seg til å betale opp til 300 millioner dollar frem til 2020 hvis Peru kan vise til konkrete resultater i utslipp. 
 
– Vi skal forplikte oss til å gå denne vanskelige veien sammen med Norge, mot en fremtid med mindre utslipp og bedre livskvalitet for alle. Denne avtalen er svært viktig for Peru, for våre urfolk og for miljøet, sa Perus president, Ollanta Humala
 
LIberias skogområder er under press fra både kommersiell hogst, kullgruver og skogrydding for jordbruk. 
 
Solberg har selv vært i Liberia og sett på situasjonen. Norge forplikter seg til å utbetale opp til 150 millioner dollar frem til 2020. 
 
Selv om Liberia er i en vanskelig situasjon når det gjelder sikkerthet, mener Solberg og Liberias president, Ellen Johnson Sirleaf at dette er et viktig skritt mot en bedre fremtid for landet. Liberias president var ikke til stede under pressekonferansen. 
 
Begge avtalene ble signert under pressekonferansen, en halvtime før klimatoppmøtet startet i New York. 
 
– Både Peru og Liberia har en egen motivasjon for å få til et godt samarbeid. Begge landene tror på økonomisk vekst uten å øke utslipp, og Norge skal bistå dem i det, sa Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft.
 

11,5 milliarder kroner er Norges bidrag hittil for å bevare verdens tropiske skoger, hovedsakelig i Kongobassenget, Brasil og Indonesia.

Nye forpliktelser

På møtet i New York forplikter 150 private selskaper, stater, organisasjoner og urfolk seg til å stanse all avskoging innen 2030.

– Å ta vare på verdens tropiske skoger er helt nødvendig hvis vi skal nå togradersmålet. I dag har stater, selskaper, organisasjoner og urfolk svart på utfordringen fra FNs generalsekretær om nye konkrete tiltak for å kutte i klimagassutslippene, sa statsminister Erna Solberg etter at hun i dag ledet et internasjonalt FN-møte om tropiske skoger i New York, sammen med Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono. 

I New York-erklæringen om skog forplikter partene seg til å bidra til å halvere avskogingen av tropisk naturskog innen 2020 og stanse den innen 2030. Ifølge New York-erklæringen vil tiltakene som skisseres kunne bidra til å spare atmosfæren for mellom 4,5 og 8,8 milliarder tonn CO2 årlig innen 2030. Til sammenlikning var USAs utslipp i 2012 på 5,2 milliarder tonn og Kinas på 9,86. Utslippene fra verdens samlede transportsektor utgjør om lag én milliard tonn CO2-årlig.

Ifølge den siste rapporten fra FNs klimapanel er verden med dagens kurs på vei mot en temperaturøkning langt over den øvre grensen på to grader celsius som landene har enes om for å begrense konsekvensene av klimaendringer. FNs klimapanel belegger at en stor del av svaret på denne utfordringen er dramatiske reduksjoner i tropisk avskoging. New York-erklæringen søker å bidra til dette.

New York-erklæringen vil være åpen for tilslutning fra stater, selskaper og organisasjoner fram til klimatoppmøtet i Paris i desember 2015. Hittil har Orkla, BAMA, ICA-Norge, COOP-Norge, Norgesgruppen, Reitangruppen, Felleskjøpet Agri, Choice-hotellene, Cermaq og Biomar sluttet seg til erklæringen.

– Flere norske selskaper sier nå de vil bidra til å redde regnskog. Derfor lover de nå å ikke benytte palmeolje eller palmeolje som ikke er produsert bærekraftig. Det er forpliktelser det står respekt av. Målet må være at palmeolje, soya, kjøtt, papir og andre produkter produseres uten å ødelegge tropiske skoger, sa statsminister Erna Solberg.

En betydelig andel av verdens avskoging skyldes i dag rydding av skog til palmeoljeplantasjer, papirproduksjon, soyaproduksjon eller beitemark. Store internasjonale selskaper innen mat- og forbruksvarer, som Unilever, Nestlé, Mondeléz og Cargill har sluttet seg til erklæringen.

Powered by Labrador CMS