Eide: Norge tilbyr seg å være mellomstasjon for palestinske skattepenger

Israel har godkjent en plan for at palestinske skattepenger skal ivaretas av Norge. Utenriksministeren er bekymret for den palestinske økonomiske situasjonen.

Publisert

– Jeg er dypt urolig over den svært alvorlige finansielle situasjonen for den palestinske selvstyremyndigheten, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Søndag ble det kjent at Norge skal fungere som en mellomstasjon for overføring av palestinske skattepenger, som innkreves av Israel.

– Det er vanskelig å holde hjulene i gang, og betale blant annet lønn til helsearbeidere og lærere, sier Barth Eide.

Trenger godkjenning

Skattepengene, som er øremerket Gazastripen, vil ikke overføres til palestinske selvstyremyndigheter med mindre Israels finansminister godkjenner det, ifølge den israelske regjeringen.

Barth Eide sier at disse midlene vil gjøre det mulig å kunne gi den palestinske befolkningen grunnleggende tjenester.

– Uten overføring av skatteinntektene vil ikke de palestinske institusjonene klare å levere disse tjenestene, sier utenriksministeren.

En talsperson for Israels finansminister Bezalel Smotrich bekreftet tidligere søndag at Norge skal ivareta pengene.

– Ikke en shekel vil gå til Gaza, sier Smotrich, som lenge har vært motstander av å overføre penger til den palestinske selvstyremyndigheten, skriver Reuters.

Shekel er valutaen i Israel de okkuperte palestinske områdene.

Krever inn skatt

I henhold til midlertidige fredsavtaler inngått på 1990-tallet, innkrever Israels finansdepartement skatt på vegne av palestinske selvstyremyndigheter. De har begrenset selvstyre på den okkuperte Vestbredden.

Skattepengene blir utbetalt gjennom månedlige overføringer til selvstyremyndighetene.

Ordningen er imidlertid omstridt hos begge parter. Israel har blant annet krevd at midlene ikke når Hamas.

Maktskifte

Hamas har siden 2007 kontrollert Gazastripen etter at de vant valget her og på Vestbredden året før. Hamas overtok makten fra den palestinske selvstyremyndigheten, som styres av president Mahmoud Abbas' parti Fatah. Likevel beholdt mange ansatte i offentlig sektor på Gazastripen jobbene sine, og de ble fortsatt betalt med overførte skatteinntekter.

Israel har siden 7. oktober i fjor drevet krigføring mot Hamas på Gazastripen etter at Hamas utførte et terrorangrep mot Israel.

– Krigen har ført til en enda mer anstrengt politisk relasjon mellom israelske og palestinske myndigheter. Vi har derfor tilbudt å stille opp som en mellomstasjon for overføring av de palestinske skatteinntektene mellom partene, sier Barth Eide.

Han sier videre at Norge er i dialog med både israelske og palestinske myndigheter for å få på plass rammene for denne løsningen.

Tredjepart

Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor sier i en uttalelse at vedtaket har støtte fra Norge og USA, som vil være garantister for at rammeverket holder.

Intensjonen bak planen er å overtale den palestinske selvstyremyndigheten på den okkuperte Vestbredden til å revurdere om de vil ta imot skatteinntektene, skriver Haaretz.

I november bestemte Israel seg for å holde tilbake skattepenger øremerket Gazastripen. Begrunnelsen var at de ville havne hos Hamas og med det brukes mot Israel i krigen.

Med henvisning til dette har selvstyremyndighetene avvist delvise overføringer av skattepengene.

PLO avviser vilkår

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), som domineres av Fatah, sier søndag at de ikke vil godta noen vilkår for overføringene.

De vil ha skatteinntektene i sin helhet og ikke godta noen betingelser som hindrer dem i å betale sine ansatte.

– Vi avviser alle fradrag fra våre økonomiske rettigheter eller vilkår pålagt av Israel som hindrer selvstyremyndighetene i å gi utbetalinger til folket vårt på Gazastripen, sier Hussein al-Sheikh, generalsekretær i eksekutivkomiteen til PLO, på X/Twitter.

Powered by Labrador CMS