FN-rapportør etterlyser samkjørte sanksjoner mot Myanmar

FNs spesialrapportør ber verdenssamfunnet om å samkjøre sine sanksjoner mot militærjuntaen i Myanmar, som står bak omfattende overgrep mot sivilbefolkningen.

Publisert

De militære i Myanmar grep makten i et kupp i februar 2021, og landet har siden opplevd kaos. De første fredelige protestene mot kuppet ble brutalt slått ned av militærjuntaen, og nærmere 3000 mennesker ble ifølge Human Rights Watch drept.

Opposisjonen har siden grepet til våpen, og det pågår nå kamper på flere fronter mellom regjeringshæren og motstandsgrupper. Militærjuntaens maktbruk har styrket opposisjonen i landet, konstaterer FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tom Andrews.

Han mener sanksjonene mot regimet nå må koordineres og trappes opp.

– De har mindre kontroll over landet nå enn rett etter kuppet, sier Andrews, som mener støtten til opposisjonen i Myanmar må økes.

– Vi kan utgjøre stor forskjell dersom vi trapper opp støtten og koordinerer den, sier han.

Andrews orienterte mandag FNs menneskerettsråd om situasjonen i landet og oppfordret medlemslandene til å analysere hvordan de best og hardest kan ramme militærjuntaen. Analysen bør lede til koordinerte sanksjoner og våpenblokade, understreket han.

Powered by Labrador CMS