Juntaleder i Myanmar lover valg – vil fortsette å slå ned opposisjonen

Lederen for Myanmars militærjunta sier han vil fortsette å slå ned på opposisjonen i landet, men vil deretter holde «frie og rettferdige valg».

Publisert

Juntaleder Min Aung Hlaing var flankert av rakettvåpen og stridsvogner da han mandag talte til 8.000 soldater og offiserer på Militærets dag i hovedstaden Naypyidaw.

Landet har vært preget av voldelig og politisk uro siden militæret avsatte den sivile regjeringen til Aung San Suu Kyi for drøyt to år siden etter å ha kommet med udokumenterte påstander om valgfusk. Militærkuppet for to år siden utløste nye kamper mellom hæren og etniske opprørsgrupper og førte til dannelsen av Folkets forsvarsstyrker (PDF), som kjemper mot juntaen.

– Terrorhandlingene til Den nasjonale samlingsregjeringen og deres lakeier i det såkalte PDF må håndteres en gang for alle, sa Min Aung Hlaing. Deretter skal juntaen holde «frie og rettferdige valg», fortsatt juntalederen. I februar forlenget militæret den to år lange unntakstilstanden og utsatte valget de hadde lovet å holde innen august.

Samlingsregjeringen han viste til, består i stor grad av avsatte parlamentarikere som jobber for å reversere kuppet.

Tidligere i måneden beskrev FNs menneskerettssjef Volker Turk situasjonen i Myanmar som en katastrofe.

Siden kuppet er over 3.100 mennesker drept i militærets hardhendte fremferd mot opposisjonen, ifølge en lokal overvåkingsgruppe. Aung San Suu Kyi er dømt til 33 år i fengsel i det en rettighetsgruppe beskriver som en rekke skinnrettssaker.

Powered by Labrador CMS