Kripos åpner for å utlevere mann anklaget for drap under folkemordet i Rwanda

Kripos åpner for å utlevere en mann til Rwanda. Landet har begjært mannen utlevert for å stille ham for retten for et drap under folkemordet i 1994.

Publisert

I forrige uke besluttet Borgarting lagmannsrett at mannen kan utleveres.

– Vi registrerer at lagmannsretten er enig i at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier Thea Elise Kjæraas, politiadvokat i Kripos, i en pressemelding.

Kripos pågrep vedkommende i oktober 2022. Siden han ble pågrepet har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.

I september i fjor konkluderte Oslo tingrett med at vilkårene for utlevering er oppfylt. Avgjørelsen ble anket av siktede. Borgarting lagmannsrett forkastet 19. april 2024 siktedes anke og har med det besluttet at mannen kan utleveres.

Lagmannsrettens avgjørelse er anket til Høyesterett.

I utleveringssaker avgjør domstolen om utlevering lovlig kan skje. Dersom domstolen har konkludert med at vilkårene for utlevering er oppfylt, er det opp til Justis- og beredskapsdepartementet å avgjøre om utlevering skal skje.

Kripos har det nasjonale ansvaret for å etterforske norske eller utenlandske statsborgere bosatt i Norge som er mistenkt for å ha begått krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Powered by Labrador CMS