Norske investorer mobiliserer for å erstatte kullkraft i India

Klimainvesteringsfondet og KLP investerer i utbyggingen av 144 kilometer høyspentlinjer for å koble på 2,5 gigawatt sol- og vindkraft i India, framgår det av en pressemelding fra Norfund.

Gjennom å erstatte planlagt og eksisterende kullkraft, vil det unngå 5,2 millioner tonn karbondioksid – tilsvarende 10 prosent av norske utslipp. For hver offentlig krone investert, mobiliseres hele 15 kroner med privat kapital, ifølge Norfund.

Avtalen med den indiske utbyggeren ReNew signeres under utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereims besøk til India.

– Det er viktig at India får tilgang på tilstrekkelig kapital til både å bygge ut fornybar energi og bygge kraftlinjene som trengs for å koble prosjektene på det indiske strømnettet, sier Tvinnereim.

Sol- og vindenergi er geografisk spredte ressurser og krever betydelige investeringer i kraftlinjer for å overføre kraften fra områdene best egnet for sol- og vindparker til dit kraften trengs og balansere nettet.

I partnerskap med det indiske selskapet ReNew Power investerer Klimainvesteringsfondet, forvaltet av Norfund, og KLP (Norges største pensjonsselskap), nå opptil 760 millioner rupi (tilsvarende 102 millioner kroner) i en 49 prosent eierandel i et prosjekt i Karnataka sør i India. Prosjektet består av utbygging av en ny transformatorstasjon samt 144 km høyspentlinjer (400kv).

- Gjennom investeringen bidrar vi til å koble 2,5 GW planlagt utbygget sol- og vindkraft sør i landet på det nasjonale nettet, sier Bjørnar Baugerud, leder for Klimainvesteringsfondet i Norfund.

India er verdens neststørste produsent av kullkraft, og med verdens største vekst i energibehov må landet, ifølge Det internasjonale energibyrået IEA, de neste 20 årene øke sin energiproduksjon med like mye som hele EU produserer i dag. I 2022 økte India kullkraftproduksjon med hele 12,4 prosent, og utslippene fra kraftproduksjonen steg med nesten en sjettedel, til 1,15 milliarder tonn, ifølge en Reuters-analyse.

Forrige mandag varslet den indiske energiministeren at landet planlegger for ytterligere 30 000 MW med ny kullkraft, i tillegg til 50 000 MW som alt er på vei, for å unngå strømmangel. (Til sammenligning er samlet kapasitet for norsk vannkraft 33 691 MW.)

Når Norfund får med KLP inn på eiersiden i prosjektet sammen med den indiske utbyggeren ReNew, får prosjektet også tilgang på lån fra private banker. Det betyr at for hver krone Norfund investerer i prosjektet, mobiliseres 15 kroner i privat kapital, heter det i pressemeldingen.

 

Powered by Labrador CMS