Rwanda markerte 30 år siden folkemordet

7. april 1994 startet et av historiens mest grufulle folkemord da opp mot 1 million mennesker ble drept i Rwanda på drøye 100 dager. Søndag ble ofrene minnet.

Publisert

– Rwanda ble nesten ødelagt av det som skjedde. Og lærdommen vi tok med oss, er gravert i blod, sa Rwandas president Paul Kagame under en høytidelig seremoni i hovedstaden Kigali søndag.

Folkemordet ble hovedsakelig begått av hutuer, som tok livet av mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer. Bakgrunnen var et resultat av årelange motsetninger mellom folkegruppene.

– Det var det internasjonale samfunnet som sviktet oss alle, enten det var på grunn av forakt eller feighet, fortsatte Kagame og henvendte seg til et publikum som inkluderte flere afrikanske statsoverhoder og USAs tidligere president Bill Clinton.

77-åringen har ved flere anledninger kalt hans manglende evne til å stanse folkemordet sin største fiasko som president.

Tradisjon tro begynte minnemarkeringen med at Kagame plasserte kranser på massegraver og tente en flamme ved folkemordminnesmerket i Kigali, hvor mer enn 250.000 ofre antas å være begravet.

Det ble også holdt en marsj og vake med stearinlys i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS