– Det er en krevende situasjon i verden, sa nyutnevnt utenriksminister Espen Barth Eide da Panorama snakket med ham på vei fra Slottet til statsministerboligen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre.

Utenriksminister Espen Barth Eide:

– Behov for klokskap i en kompleks verden

Espen Barth Eide overtar som utenriksminister med full krise i Midtøsten og en tid preget av krigen i Ukraina. – Verden er mer kompleks enn den har vært på veldig lenge, sier han.

Publisert Oppdatert

Espen Barth Eide (Ap) har lang utenrikspolitisk erfaring, både som statsråd, forsker, leder for Europabevegelsen og FN-spesialrådgiver. I dag ble han flyttet fra stillingen som klima- og miljøminister til å ta over rollen som utenriksminister.

Panorama var på Slottsplassen da statsminister Jonas Gahr Støre presenterte sitt nye mannskap mandag formiddag.

– Hvordan blir overgangen fra å jobbe med klima til å jobbe iherdig for fred i en kriserammet verden?

– Klima og natur er verdens største kollektive gode og problem, så det kommer jeg til å fortsette å engasjere meg i. Utenrikspolitikken inkluderer landenes forhold til fellesproblemer, i tillegg til landenes problemer overfor hverandre. Klima vil fortsatt være høyt på radaren, sier den ferske utenriksministeren til Panorama.

– Men selvfølgelig er vi er i en tid preget av krigen i Ukraina. Det påvirker alt fra matsikkerhet til forsyning til energipriser, og så har vi krisen i Midtøsten. Det er mange akutte utfordringer.

Eide vil ikke annonsere noen endringer i Midtøsten-politikken.

– Jeg kommer til å videreføre det gode arbeidet som Huitfeldt har gjort, sier han.

Tidligere klima- og miljøminister Espen Barth Eide sier han går til oppgaven som utenriksminister med ydmykhet. – Jeg kommer til å videreføre det gode arbeidet som Huitfeldt har gjort, sier han til Panorama.

– Jeg går inn i oppgaven med alvor og ydmykhet. Det er en krevende situasjon i verden. Dette er fjerde gang jeg går inn i UDs politiske ledelse, andre gang som utenriksminister, jeg kjenner huset godt. Men det er klart, verden er mer kompleks enn den har vært på veldig lenge, og det krever klokskap, sier Eide.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener Eide har alle forutsetninger for å mestre oppgaven som utenriksminister.

– Vi er inne i en tid med historisk krevende oppgaver i utenrikspolitikken. Barth Eide kjenner den jobben godt fordi han har hatt den før, sier Støre på en pressekonferanse mandag.

– I tillegg til at vi som et land med en åpen økonomi blir påvirket av alle globale forhold, skal vi nå også løse oppgaver i den nære sikkerhetspolitikken i Nord-Europa i krysset mellom utenriks- og sikkerhetspolitikken, fortsetter Støre.

Videre sier Støre at Barth Eide og avtroppende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) den siste tiden har hatt samtaler om jobben hun så langt har gjort.

Flere internasjonale verv

59-åringen vender tilbake til et departement han kjenner fra før. Han var nemlig utenriksminister fra 2012-2013, det siste året av Jens Stoltenbergs regjering. Han har også vært statssekretær i departementet i to omganger, i tillegg til at han har vært innom Forsvarsdepartementet både som statsråd og statssekretær.

Eide har også hatt flere internasjonale verv. Fra 2013 til 2017 var han direktør i World Economic Forum, og fra 2014 til 2017 var han FNs spesialutsending til Kypros.

På begynnelsen av 1990-tallet var Eide en av frontfigurene for ja-siden i striden om medlemskap i EU og har blant annet vært generalsekretær i Europabevegelsen.

Huitfeldt går av

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt leverte mandag fra seg nøkkelen til utenriksministerkontoret. Hun har vært utenriksminister siden Støre-regjeringen tiltrådte i oktober 2021.

I sommer gikk Ap-veteranen selv ut med informasjon om at hennes ektemann Ola Flem hadde gjennomført en rekke aksjehandler mens hun var statsråd, og at dette hadde gjort henne inhabil i flere saker. Hun innrømmet at hun ikke hadde oppfylt sin plikt til å holde seg orientert om Flems aksjehandler, skriver NTB.

Saken er en av flere habilitetssaker knyttet til nåværende og tidligere regjeringsmedlemmer som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité nå undersøker.

Huitfeldt satt i Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2002 til mai i år. Hun valgte selv å ikke ta gjenvalg, noe som gjorde det enklere for partiet å ta inn Tonje Brenna i partiledelsen. Begge representerer Akershus.

53-åringen har sittet på Stortinget siden 2005 og var leder av ungdomspartiet AUF fra 1996 til 2000. Under Stoltenberg-regjeringen var hun Norges barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeids- og sosialminister.

Ny klima- og miljøminister

Andreas Bjelland Eriksen (Ap) blir ny klima- og miljøminister etter at partikollega Espen Barth Eide, og overtar ansvaret for det internasjonale arbeidet for å bevare verdens største regnskogområder.

Bjelland Eriksen har siden oktober 2021 vært statssekretær for Jonas Gahr Støre (Ap) på Statsministerens kontor og siden august i fjor for olje- og energiminister Terje Aasland (Ap), skriver NTB.

Han har bakgrunn fra AUF, er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og kommer fra Stavanger. Han er 31 år.

Bjelland Eriksen er den tredje overlevende etter terrorangrepet på Utøya i 2011 som trer inn i Støres regjering, sammen med Tonje Brenna og Jan Christian Vestre.

 

Powered by Labrador CMS