Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll under åpning av Røde Kors sin påskesentral i Oslo.

Kamp om toppjobben i Røde Kors: — Vil bli overrasket om det ikke er kjente navn i bunken

25 personer har søkt på stillingen som generalsekretær i den norske foreningen av verdens største humanitære nettverk, Røde Kors.

Publisert

Tirsdag 19. april var søknadsfrist for å bli Bernt G. Apelands etterfølger i sjefstolen.

– Jeg har snakket med rekrutteringsbyrået, og de har fått 16 søknader og 9 stykk som har meldt interesse, sier Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll til Bistandsaktuelt.

– Var det noen kjente navn på søkerlisten?

– Det kan jeg ikke svare på. Men det er ikke unaturlig, når det er lyst ut denne stillingen, at en får navn på søkerlisten som en vet hvem er og har hørt om før. Det er helt naturlig. Jeg hadde vært overrasket hvis det ikke var det, sier han.

Gjev stilling

Sveinsvoll kan imidlertid røpe at aldersspennet i søknadsbunken er stort.

– Det er stor variasjon i alder, og det er en noenlunde jevn fordeling mellom kjønn. Det er vi veldig glad for.

Foreløpig vet ikke Sveinsvoll når prosessen vil ferdigstilles og Røde Kors har landet den nye generalsekretæren. Men — han understreker at generalsekretær-stillingen er en gjev stilling, og at organisasjonen derfor vil bruke god tid på å finne frem til riktig kandidat.

– Vi har vært heldige og har fortsatt utrolig mange dyktige folk som har vært generalsekretærer hos oss. Mange har gått videre både som utenriksminister og statsminister.

På listen over generalsekretærer i Røde Kors de siste tjue årene er navn som Jan Egeland, Jonas Gahr Støre og Børge Brende.

En som flere kjenner til

Eldrid Mageli, historiker fra Universitetet i Oslo, tidligere seniorrådgiver i Røde Kors og forfatter av boka "Med rett til å hjelpe - historien om Norges Røde Kors", forteller at det er viktig å være klar over arbeidsfordelingen mellom generalsekretæren og presidenten.

– Det er historisk sett presidenten som er den øverste lederen for de frivillige i Røde Kors og ansiktet utad, mens en generalsekretær er de ansattes sjef, først og fremst, sier hun til Bistandsaktuelt.

Mageli forteller at Røde Kors ofte valgte en offentlig kjent person i presidentrollen — men i dagens situasjon er det annerledes. President Thor Inge Sveinsvoll har tilsynelatende en mindre profilert rolle utad.

I en slik situasjon mener hun det er naturlig å tenke at Røde Kors nå vil ansette en generalsekretær som flere kjenner fra før.

– Tiden er inne

Nåværende generalsekretær Bernt G. Apeland kom til Røde Kors fra stillingen som generalsekretær i UNICEF Norge. Før tiden i UNICEF jobbet han i Røde Kors som kommunikasjonsdirektør og markedsdirektør. Opprinnelig er Apeland journalist med bakgrunn fra VG og Dagbladet.

Det var i februar i år at Apeland ga beskjed til Røde Kors at han ikke ønsket forlengelse når åremålet hans går ut i november i år. Han vil fortsette som generalsekretær ut oktober 2022.

– Det har vært et stort privilegium å få lov til å være med å lede organisasjonen med så mange engasjerte frivillige og ansatte gjennom snart seks år, men nå er tiden inne for å slippe til nye krefter, sa Apeland da.

Powered by Labrador CMS