Krigen setter sine spor. Bildet viser ruinene av et moderne rekkehusområde utenfor småbyen Butsja etter det mislykkede russiske forsøket på å ta kontroll over hovedstaden Kyiv.
Krigen setter sine spor. Bildet viser ruinene av et moderne rekkehusområde utenfor småbyen Butsja etter det mislykkede russiske forsøket på å ta kontroll over hovedstaden Kyiv.

Norge øremerker 1,7 milliarder av Ukraina-støtten til reparasjoner

Under møtet med Volodymyr Zelenskyj onsdag lovet statsminister Jonas Gahr Støre midler til vedlikehold og reparasjoner.

Publisert

Støre fortalte den ukrainske presidenten om støtten under det bilaterale møtet mellom dem onsdag ettermiddag. Sammen med 2,8 milliarder kroner i humanitær hjelp til det ukrainske folket, vil den sivile norske støtten til Ukraina så langt i 2023 komme opp i 6,5 milliarder kroner.

Pengene skal tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, hvor Norge har donert til sammen 75 milliarder kroner over en 5-årsperiode. Fra og med 2022 er Ukraina Norges klart største bistandsmottaker.

15 mrd. kroner i 2023

I 2023 vil den totale støtten beløpe seg til 15 milliarder kroner. Halvparten av midlene skal gå til sivil støtte og humanitær bistand, den andre halvparten skal brukes på militær støtte.

– Jeg har i dag delt med president Zelenskyj konkretiseringen av den sivile hjelpen Norge gir til Ukraina. Tidligere i år bidro vi med 2 milliarder kroner til det vi kaller drift av staten. Nå bidrar vi med 2,8 milliarder kroner i humanitær hjelp. Behovet sier seg selv. Og vi bidrar med 1,7 milliarder til det vi kaller vedlikehold og reparasjoner, sier Støre.

Les også: Her løp det glade barn i gangene – så kom stridsvognene

Politisk markering

Møtet med statslederne for de fem nordiske landene i det finske presidentpalasset onsdag var mest av alt en politisk markering.

Til sammen har de nordiske landene siden Russlands invasjon i februar i fjor, bidratt med til sammen 4,4 milliarder euro, drøyt 52 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Støre utdyper at denne siste donasjonen er midler som skal gjøre Ukraina til å stand til å reparere skader på veier, strømnettet og annen infrastruktur som er blitt systematisk blitt ødelagt av Russland.

Powered by Labrador CMS