Etter snart to års diplomatskolering, nærmer det seg første utstasjonering for UD-aspirant Vilde Nakkim. Da går turen til Ghanas hovedstad Accra, der hun skal jobbe som politisk ambassadesekretær de neste tre årene.

Byråkraten: Møt Startup-Vilde som ble Diplomat-Vilde

– Jeg tror ikke det er dumt med flere direkte diplomater, men jeg bør nok ikke være like direkte som jeg ønsker å være i alle situasjoner. Det sier Vilde Nakkim (30), som forteller om overgangen fra å jobbe i et oppstartsselskap til å forholde seg til byråkrati, diplomati – og masse hierarki.

Publisert

Omkring 400 unge søker årlig om å bli tatt opp på UDs prestisjetunge aspirantkurs for å bli vaskekte diplomater – og nå er akkurat årets opptak publisert.

– Jeg tror det er mange som er opptatt av å følge en «oppskrift» for å komme inn, men jeg tror man kommer lenger med å gjøre ting man liker og engasjerer seg for, sier siviløkonomen Vilde Nakkim. 

Selv ville hun utvikle en app for å digitalisere jordbrukssektoren i utviklingsland i start-upen Farmforce, som nå er blitt en scale-up med ansatte i mange land. Det har imidlertid vært en overgang fra å ha relativt frie tøyler i det som var et lite selskap, til å forholde seg til hierarkiet i Norges største departement, ifølge 30-åringen. 

Byråkraten:

Byråkratiet er selve bautaen i samfunnet vårt, og byråkratene er tannhjulene som får det hele til å gå rundt. Men hvem er de egentlig, alle disse byråkratene som sitter på kontorer og i åpne landskap i departementer og direktorater over det ganske land? Og hva driver de egentlig med? I denne spalten får du møte noen av dem.

Hvordan starter du dagen?

Det varierer veldig! I dag startet jeg dagen med fransklekser, en fruktig kaffe fra Kenya og badstue med UD-kollegaer. Andre dager slumrer jeg i 20 minutter før jeg prøver å komme meg ut av senga og raskt på jobb. Jeg fungerer best på morgenen og verdsetter de første timene på jobb. Men jeg er tidsoptimist, så det er ikke alltid planen om å være tidlig på jobb går som den skal.

Hva er det beste med jobben din?

Variasjonen og at det skjer mye hele tiden. Det er givende å jobbe med samfunnsaktuelle saker og få være med å gjennomføre politikk. Vi var flere som bidro i krisestab, snakket med nordmenn som trengte hjelp og jobbet med å få de evakuert fra Israel og Gaza etter 7. oktober. Når slike kriser inntreffer, er det meningsfylt å kunne bidra direkte.

I tillegg er det mange dyktige, erfaringsrike, engasjerte og hyggelige folk i både UD og Norad. Og som aspirant, er jeg også utrolig heldig som får lære så mye nytt, inkludert fransk. Akkurat nå jobber jeg i UDs Afrikaseksjon, der jeg jobber med Norges nye Afrika-strategi og med å følge opp ambassaden i Accra og de seks andre landene som ambassaden dekker.

Og hva liker du minst?

At det er så hierarkisk og byråkratisk, hehe. Er det lov å si her? Det var en overgang å gå fra et oppstartsselskap med 13 ansatte da jeg startet, og i underkant av 50 da jeg sluttet to år senere, der jeg hadde ganske frie tøyler og mye ansvar. Hierarkiet og byråkratiet føltes overveldende, men det er jo der også for en veldig god grunn. 

Hvor ofte tenker du på at det er skattebetalernes penger du forvalter?

Som økonom, hver dag! Jeg sitter ofte og regner overslag på hvor mye det koster å gjennomføre dette møtet gitt antall deltakere. Kost/nytte-verdi og alternativkostnader er noe jeg tenker på flere ganger om dagen. Ta alternativkostnad for eksempel, altså kostnaden av å velge å gjøre noe fremfor noe annet. Jeg tror vi kan bli mye flinkere til å prioritere hva vi ikke skal gjøre. Videre er en av mine personlige kampsaker i UD å få mer målbare mål og resultater.

«Byråkrati», «byråkrat» og at noe er «byråkratisk» er nærmest blitt til skjellsord i Norge. Byråkrater blir ofte beskyldt for å være trauste og kjedelige. Er de det?

Nei, jeg er nå i hvert fall ikke det. Jeg klatrer, står på randonée, er kjempeglad i å reise og har bodd kortere perioder i Mexico, Chile, Malawi, Sør-Korea og Iran. Man ser jo for seg kanskje en person sittende bak en pult overlesset med papirer. Men det er ikke noe fasitsvar på hva som utgjør en god byråkrat og man tenger byråkrater som er forskjellige og tenker forskjellig.

Er du stolt over å være byråkrat?

Ja, det er jeg. Tillit er en verdi som er så viktig for et velfungerende norsk samfunn. Som en god byråkrat, er man med på å opprettholde den tilliten. Man får også være med å gjennomføre poltikk. Det finnes mange byråkrater som har hatt stor innvirkning på sentrale reformer.

Hvilken sak engasjerer deg for tiden?

Fullskalainnvasjonen i Ukraina og krigen i Gaza er saker som engasjerer meg hver dag. Det er forferdelig å tenke på alle de sivile, spesielt barn, som blir rammet av disse grusomme handlingene.

Hvis du ikke hadde vært byråkrat – hva er drømmejobben?

Hm, godt spørsmål. En del av meg synes det er gøy å skape noe konkret og håndfast, så kanskje byggingeniør? Tenk å kunne bygge en fysisk bro, og se hver dag at broen kommer mer og mer på plass. Til slutt har du kanskje forent to øyer. Og tuneller under vann! En annen del av meg har lyst til å jobbe enda mer direkte med å hjelpe mennesker som trenger det, så kanskje sykepleier eller lege?

På tampen: Hva er dine beste lesetips?

Jeg burde sikkert nevne noen stortingsmeldinger her, og jeg burde sikkert ha lest mange flere enn det jeg har etter halvannet år som byråkrat. Men det er ikke sånn at jeg nå sitter og tenker «denne må du lese». Av romaner, «I am Pilgrim» av Terry Hayes! Det er en fantastisk politisk thriller og en skikkelig tykk pageturner. Jeg er også glad i Yuval Noah Hararis «Sapiens». Det er fascinerende å tenke på at en av de tingene som gjorde at vi mennesker begynte å utvikle oss fra apene er at vi kan finne opp uvirkelige historier. I fjor leste jeg også flere bøker av Maia Lunde. Jeg er ikke noe mindre bekymret nå for klimaendringene og hvordan verden vil se ut i 2050.

Powered by Labrador CMS