Svein Michelsen har jobbet i Utenriksdepartementet siden 2003, for Yara i Colombia og har en skjult fortid som ABC News-journalist i London.

– En vakt i passkontrollen utbrøt: «Are YOU a diplomat?!»

Til tross for vaktens vantro, har Svein Michelsen (48) jobbet som diplomat både i Kuala Lumpur og ved FN-delegasjonen i New York. I dag leder han Seksjon for humanitære spørsmål i Utenriksdepartementet, og har dermed ansvaret for at hele 20 prosent av Norges bistand når ut til dem som skal ha hjelpen.

Publisert Oppdatert

Seksjon for humanitære spørsmål i UD har ansvaret for utformingen av Norges nødhjelpspolitikk, og hvordan bistandskroner settes i arbeid i FN, internasjonale Røde Kors og norske organisasjoner. Men i august flyttes mange av oppgavene over til Norad.

– Jeg er glad UD-Norad-2024-reformen betyr at flere mennesker totalt sett skal følge opp de viktige oppgavene. Men reformprosessen er også tøff for noen av de mest berørte kollegaene våre, forteller Svein Michelsen (48), avdelingsdirektør i UD.

Byråkraten:

Byråkratiet er selve bautaen i samfunnet vårt, og byråkratene er tannhjulene som får det hele til å gå rundt. Men hvem er de egentlig, alle disse byråkratene som sitter på kontorer og i åpne landskap i departementer og direktorater over det ganske land? Og hva driver de egentlig med? I denne spalten får du møte noen av dem.

Hvordan starter du dagen?

Med kaffe, nyheter og hyppige tanker om hva jeg burde ha gjort før jeg la meg kvelden før.

Hva er det beste med jobben din?

Å lede en seksjon der målet er å redde liv og lindre nød. Kontakten med organisasjonene, lokale partnere i kriseområder og med dem som mottar nødhjelp fra Norge, er det som gjør jobben spennende. Det er virkelig inspirerende å møte mennesker som jobber hardt for å gjøre andres liv litt bedre på noen av klodens verste steder. Det er noe håndfast ved humanitær innsats som få andre deler av Utenriksdepartementet kan tilby.

Og hva liker du minst?

At verktøyet som skal redde oss fra epost-tyranniet bare blir nok en plattform å forholde seg til, på toppen av e-posten.

Hvor ofte tenker du på at det er skattebetalernes penger du forvalter?

Hver dag. I 2023 forvaltet Seksjon for humanitære spørsmål 12 milliarder skattekroner eller 20 prosent av bistandsbudsjettet. Det er et enormt ansvar. Jeg er glad UD-Norad-2024-reformen betyr at flere mennesker totalt sett skal følge opp de viktige oppgavene. Men reformprosessen er også tøff for noen av de mest berørte kollegaene våre. 

«Byråkrati», «byråkrat» og at noe er «byråkratisk» er nærmest blitt til skjellsord i Norge. Byråkrater blir ofte beskyldt for å være trauste og kjedelige. Er de det?

Det er mer gøy å generalisere, så, ja, det finnes mange kjedelige byråkrater. Noen av de kjedeligste har reddet oss ut av store kniper. Ære være dem. Andre, også norske, har bidratt til noen av de verste uhyrlighetene i historien. Så spennet er stort iblant oss. Mine UD-kolleger har selvfølgelig alle fininnstilte moralske kompass og er rasende festlige. 

Er du stolt over å være byråkrat?

Jeg er glad i arbeidsplassen min og stolt over ting vi får til. Og så har jeg aldri tenkt på meg selv som byråkrat. Jeg tenkte yrkestittelen «diplomat» passet bedre. Det var helt til en vakt i passkontrollen på JFK-flyplassen i New York utbrøt: «Are YOU a diplomat?!!»

Hvilken sak engasjerer deg for tiden? 

Gaza-krigen. Ikke bare er den en katastrofe for den palestinske befolkningen. Den kan også bli katastrofal for alle som lever i konflikter der partene nå ser at de kan ignorere krigens regler uten nevneverdige konsekvenser. 

Hvis du ikke hadde vært byråkrat – hva er drømmejobben?

Håndverker. Om jeg fikk slippe å jobbe ute om vinteren. Å se resultater av arbeidet nærmest med en gang, hadde vært deilig.

På tampen: Hva er dine beste lesetips?

Stefan Zweigs «Verden av i går». Det er vanskelig ikke å tenke at den tapte verden som Zweig beskrev for 80 år siden, er farlig lik Europa i dag. 

Vet du om en byråkrat som burde være med i spalten? Send en e-post til post@panoramanyheter.no



Powered by Labrador CMS