I et tv-intervju med Associated Press uttrykker utenriksminister Amir Khan Muttaqi at Taliban vil styrke arbeidet for jenters skolegang. Foto: Mohammed Shoaib Amin / AP / NTB
I et tv-intervju med Associated Press uttrykker utenriksminister Amir Khan Muttaqi at Taliban vil styrke arbeidet for jenters skolegang. Foto: Mohammed Shoaib Amin / AP / NTB

Afghanistans ferske utenriksminister: – Vi har gjort framskritt

I et ferskt tv-intervju sier Utenriksminister Amir Khan Muttaqi at Taliban er for å la jenter ta utdanning. Samtidig kommer urovekkende meldinger om 72 ulovlige henrettelser.

Publisert

Afghanistans nye utenriksminister, Taliban-toppen Amir Khan Muttaqi, sier bevegelsen har lært og at de vil gi kvinner mulighet til å utdanne seg og få en jobb.

I store deler av Afghanistan er jenter mellom sjuende og tolvte klasse blitt nektet å gå på skolen siden Taliban tok makten. Taliban har uttalt at det tar tid å skape et kjønnsdelt skolevesen. Sist Taliban styrte Afghanistan, fra 1996 til 2001, ble jenter nektet å gå på skolen.

- Vi har gjort framskritt i administrasjonen og i politikken. Med hver dag som går, vil vi få mer erfaring og gjøre større framskritt, sier Muttaqi.

- Sanksjoner tjener ingen

Han viser til at jenter får gå på skole i ti av landets 34 provinser og at kvinner som jobbet i helsevesenet, har fått fortsette i jobbene sine.

- Dette viser at vi i prinsippet ønsker at kvinner skal delta, sier han.

Muttaqi sier også at Taliban ønsker gode forhold til alle land i verden og ikke har noen problemer med USA. Han ber Washington og andre land gi Taliban tilgang til midler som er blitt frosset. Det skal dreie seg om opp mot 10 milliarder dollar.

- Sanksjoner mot Afghanistan vil ikke tjene noen nytte. Å gjøre Afghanistan ustabilt eller svekke myndighetene, er ikke i noens interesse, sier Muttaqi.

FN: Ulovlige henrettelser

Samtidig som utenriksministeren frir til det internasjonale samfunnet kommer urovekkende meldinger fra FN om at Taliban har stått bak minst 72 ulovlige henrettelser siden de tok makten i august.

- Mellom august og november har vi mottatt troverdige anklager om over 100 drap på tidligere afghanske nasjonale sikkerhetsstyrker og andre knyttet til den tidligere regjeringen. Minst 72 av disse tilskrives Taliban, heter det i en uttalelse fra FNs nestleder for menneskerettigheter, Nada al-Nashif.

I flere av tilfellene ble likene vist fram offentlig for å spre frykt, ifølge al-Nashif, som sier hun er svært bekymret. Taliban benekter anklagene og sier de ikke er basert på bevis, ifølge talsmann Quari Sayed Khosti.

Powered by Labrador CMS