Kvinner i en leir for internt fordrevne nær Qala-e-Naw, nordvest i Afghanistan. Væpnet konflikt, klimaendinger og naturkatastrofer, som jordskjelvet i slutten av juni, er blant årsakene til at afghanere drives på flukt.

Mange drevet på flukt etter kamper nord i Afghanistan

27 000 mennesker er drevet på flukt som følge av kamper mellom Taliban og styrkene til en avhopper fra bevegelsen i Sar-e-Pul-provinsen nord i Afghanistan, ifølge FN. Situasjonen for de internt fordrevne er svært utfordrende.

Publisert Oppdatert

Minst 27 000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem etter kamper i Nord-Afghanistan, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Ifølge ubekreftede meldinger skal også mange ha mistet livet.

Kampene brøt ut etter at Taliban avsatte Mahdi Mujahid som etterretningssjef i Bamiyan-provinsen. Mahdi Mujahid tilhører den sjiamuslimske hazara-minoriteten, som ble forfulgt forrige gang Taliban satt ved makten. I forrige måned ba Mujahid Talibans nåværende ledelse om å klargjøre sin holdning til hazaraene, som ikke er representert i den nye Taliban-regjeringen.

Etter avsetningen skal Mujahid ha returnert til hjemstedet i Balkhab-distriktet i Sar-e-Pul-provinsen sammen med sin milits. Store Taliban-styrker fulgte etter, og de siste to ukene har det vært harde kamper i området. Kampene har nå drevet tusenvis av mennesker på flukt.

Les også: Tusenvis av menn samlet for å meisle ut Talibans politikk

Utfordrende situasjon for internt fordrevne

Flere tiår med krig og konflikt, tørke, politisk ustabilitet og økonomisk kollaps har ført til at mange afghanere er drevet på flukt og har søkt seg til enklaver rundt de store byene. Disse har over tid vokst seg til slumlignende bosetninger.

Men nå står menneskene i disse bosettingene i fare for å minste tilgangen til husly og nødhjelp fordi Taliban for noen måneder siden kunngjorde at bosettingene skal stenges.

Så mange som oppimot en halv million afghanske familier står i fare for å bli hjemløse fordi myndighetene presser dem til å returnere til områdene de har flyktet fra. Folk kan komme til å bli kastes ut uten at de har noe sted å gå til. Presset fra Taliban beskrives som økende.

– Å returnere fordrevne til avsidesliggende områder, uten deres samtykke, er ikke mulig i et land som står overfor økonomisk kollaps og sliter med akutt mangel på mat, sier landdirektør i Flyktninghjelpen Neil Turner til NTB, og legger til:

– De har ingen steder å dra. Mange av dem som bor i de provisoriske bosetningene, er svært avhengige av humanitær hjelp.

I hovedstaden Kabul og områdene rundt har allerede nesten 4000 mennesker blitt tvunget vekk fra provisoriske hjem, ifølge Flyktninghjelpen.

Stadig flere avhengige av bistand

I Afghanistan endte 1,3 millioner mennesker som internt fordrevne i fjor som følge av kombinasjonen av konflikt og katastrofer.

Over 24 millioner mennesker, mer enn halvparten av den afghanske befolkningen, trenger humanitær bistand for å overleve, opplyser Flyktninghjelpen. Det er en økning på 30 prosent fra i fjor.

Afghanere flest står overfor en forverret økonomisk situasjon. Husholdningene tar opp mer gjeld, først og fremst fordi de trenger mer penger for å kjøpe mat når matpriser stiger og inntekter reduseres, viser en rapport fra den humanitære organisasjonen Reach for Afghanistan.

Les også: Taliban ber om nødhjelp etter katastrofalt jordskjelv

Powered by Labrador CMS