Den kongolesiske opprørslederen Bosco Ntaganda i rettssalen i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag i Nederland. Foto: AP / NTB scanpix
Den kongolesiske opprørslederen Bosco Ntaganda i rettssalen i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag i Nederland. Foto: AP / NTB scanpix

Krigsherre i Kongo dømt for forbrytelser mot menneskeheten

Bosco Ntaganda er dømt for 18 krigsforbrytelser, blant annet forbrytelser mot menneskeheten, av dommerne i Den internasjonale straffedomstolen.

Publisert

- Den 45 år gamle opprørslederen var en sentral leder som ga ordre om å angripe og drepe sivile i 2002 og 2003 i de voldsherjede områdene i regionen Ituri i Kongo, sa dommeren Robert Fremr mandag.

Ifølge dommen omfatter grusomhetene en massakrering av befolkningen i en landsby der barn og spedbarn fikk buken sprettet opp og hodene knust. Ntaganda er også ansvarlig for voldtekter og overgrep mot mindreårige og rekrutteringen av barnesoldater under 15 år, og for selv å ha drept en katolsk prest.

Livstid

Ntaganda hadde en viktig militær funksjon og var en nøkkelleder i opprørsgruppa. Han ble regnet for å være dyktig. I tillegg til å gi ordre om å angripe og drepe sivile, oppfordret han og ga sin støtte til kriminelle handlinger, sa dommeren i ICC-domstolen.

Selve utmålingen av dommen vil bli klar senere etter at man har hørt flere vitner. 45-åringen risikerer livstid.

Ntaganda har under hele rettssaken som startet i september i 2015, hevdet at han er uskyldig. Han overga seg selv til ICC ved å møte opp ved USAs ambassade i Kigali.

18 tiltalepunker

Den Rwanda-fødte Ntaganda er funnets skyldig i 13 tiltalepunkter om krigsforbrytelser og 5 tiltalepunker om forbrytelser mot menneskeheten.

Aktor Fatou Bensouda betegnet ham som en hensynsløs leder for tutsiene under krigene i DR Kongo som oppsto etter folkemordene i 1994 i nabolandet Rwanda.

Tiltalen gjalt overgrep som Ntaganda var ansvarlig for i ituri-provinsen.Mer en 60.000 mennesker er drept i volden som brøt ut mellom opprørsgrupper i regionen som er rik på naturressurser.

Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga som var Ntagandas tidligere leder, ble dømt til 14 års fengsel i 2012. Fortsatt er flere væpnede grupper aktive øst i Kongo.

Ntaganda er i denne omgangen ikke tiltalt for overgrep og forbytelser fra en senere periode da ha var leder for en Rwanda-støttet opprørsgruppe i Nord-Kivu-provinsen. I en periode var han så mektig at han hadde eget hotell og hus i byen Goma - og FN-styrkene i landet vegret seg for å arrestere han.

Det var først da hans opptreden begynte å bli for internasjonalt pinlig for Kagame-regimet i Rwanda at han mistet støtten fra det holdet.

Powered by Labrador CMS