Ituri i Den demokratiske republikken Kongo er eneste sted i verden der skogsjiraffen, også kalt okapi, fortsatt lever i sitt naturlige habitat.
Ituri i Den demokratiske republikken Kongo er eneste sted i verden der skogsjiraffen, også kalt okapi, fortsatt lever i sitt naturlige habitat.

Miljø-organisasjoner: Gullgruver truer skogsjiraffens eksistens

Gullgruvedrift i en nasjonalpark i Kongo truer eksistensen til okapien, advarer flere miljøorganisasjoner.

Publisert Oppdatert

Dyrearten holder til i Okapi-reservatet, et verdensarvsted nordøst i Kongo. Arten, som på norsk kalles skogsjiraff, finnes kun i denne delen av Kongo.

Disse dyrene havner på gullgravernes matfat, ifølge flere ikke-statlige organisasjoner, advokater og forskere.

– Gruvearbeiderne spiser seg bokstavelig talt gjennom dyrebestanden i reservatet ved å jakte på og spise disse dyrene, sier Gabriel Nenungo, en koordinator for geologer i Ituri-provinsen.

– Det finnes nesten ikke ville dyr igjen rundt gruveområdet, og dyrebestanden er redusert kraftig rundt gruvearbeidernes byer. Det er også registrert tilfeller der væpnede aktører driver ulovlig handel med okapi-skinn og elfenbein fra elefanter i og rundt gruvene, sier han.

Aktørene som uttrykker bekymring for okapien, oppfordrer regjeringen i Kongo til å trekke tilbake gruvekonsesjoner og beskytte «det unike økosystemet i skogen og lokalsamfunnene som er avhengig av det».

– Hvis Kongos regjering handler nå, kan dette unike verdensarvstedet fortsatt reddes, uttaler den kongolesiske miljøorganisasjonen ACEDH (Alerte Congolaise pour l'Environment et les Droits de l'Homme).

Reservatet omfatter nesten 14.000 kvadratkilometer og er tilholdssted for en rekke truede dyrearter.

Powered by Labrador CMS