Et offer for et flyangrep fra etiopiske regjeringsstyrker bæres inn i en ambulanse i Mekele, hovedstaden i Tigray-regionen nord i Etiopia.
Et offer for et flyangrep fra etiopiske regjeringsstyrker bæres inn i en ambulanse i Mekele, hovedstaden i Tigray-regionen nord i Etiopia.

FN: Etiopia begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray

Etiopiske regjeringsstyrker begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-regionen, konkluderer FN-granskere i ny rapport.

Publisert Oppdatert

Ifølge den første rapporten fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen som brøt ut i Tigray-regionen nord i Etiopia i november 2020.

– Det er rimelig grunn til å tro at det i flere tilfeller har vært snakk om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, konkluderer de tre uavhengige ekspertene.

Rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.

Etiopiske myndigheter har det siste året begrenset tilgangen på humanitærhjelp til Tigray, der 90 prosent av innbyggerne har desperat behov for hjelp utenfra, går det fram av rapporten.

Store lidelser

– Det er rimelig grunn til å tro at den føderale regjeringen og myndighetene i allierte regioner har begått og fortsetter å begå forbrytelser mot menneskeheten ved å drive etnisk motivert forfølgelse og andre umenneskelige handlinger, slår FN-ekspertene fast.

– Med overlegg forårsaker de store lidelser og alvorlige skader på kropp og psykisk helse ved å nekte og hindre humanitærhjelp til Tigray, heter det videre med henvisning til etiopiske myndigheter, etiopiske regjeringsstyrker og alliert milits fra naboregionene.

Granskingskommisjonens leder Kaari Betty Murungi beskriver den humanitære krisen i Tigray som «sjokkerende, både når det gjelder omfang og varighet».

Hun advarer også den etiopiske regjeringen mot å bruke sult som våpen og krever at FN og hjelpeorganisasjoner straks får full tilgang til regionen.

Tusenvis drept

Konflikten brøt ut da soldater fra Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF), som hadde makten i regionen, tok kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele i november 2020. Der sikret de seg store mengder våpen, inkludert raketter.

Få dager senere beordret Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, en stor militæroffensiv mot regionen. Tusenvis av mennesker er siden drept i krigen, og ingen vet hvor mange som har måttet bøte med livet som følge av sult og sykdom. I mars i fjor ble det inngått en våpenhvile, men i forrige måned blusset kampene opp igjen.

Myndighetene i Tigray ønsker rapporten fra FN-ekspertene velkommen, og en talsmann sier at de alltid har fastholdt at den etiopiske regjeringen begår forbrytelser mot menneskeheten i regionen.

FN-ekspertene understreker at det også er grunn til å tro at TPLFs egne styrker har begått krigsforbrytelser i stor skala, blant annet drap, voldtekter og andre overgrep mot sivile i naboregionen Amhara.

Ekspertene konstaterer at rapporten avdekker «omfattende polarisering og hat mellom etniske grupper i Etiopia», noe som har bidratt til en ond sirkel av «ekstrem vold og gjengjeldelse».

Powered by Labrador CMS