En mann går på gaten ved solnedgang i byen Port Sudan på vei til et kveldsmåltid under ramadan. Også denne byen har vært berørt av kamphandlingene. Foto: AFP / NTB

EUs sjef for humanitær hjelp i Sudan skutt og såret

EUs sjef for humanitær hjelp i Sudan, belgiske Wim Fransen, er skutt og såret, skriver New York Times. Flere diplomater har de siste dagene opplevd angrep.

Publisert

I helgen brøt det ut voldsomme kamper mellom militsen RSF og regjeringshæren i Sudan.

Fransen ble savnet søndag kveld og kom først til rette tirsdag. Tilstanden hans skal ikke være livstruende, ifølge avisens kilder.

EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste mandag kveld at EUs ambassadør til Sudan, Aidan O'Hara, hadde blitt overfalt i sitt eget hjem. Nærmere detaljer om hendelsen er ikke kjent, men en EU-kilde har sagt at O'Hara har det «OK» etter overfallet.

EUs humanitære sjef i Sudan Win Fransen.

Søndag ble boligen til Norges ambassadør til Sudan truffet av en rakett.

Boligen til en annen norsk diplomat ble truffet av skudd mandag og tirsdag. Denne diplomaten er for tiden i Norge, men en vakt på eiendommen ble lettere skadd.

Beskutt

Også en amerikansk diplomatisk kjøretøykolonne er blitt beskutt, opplyste USAs utenriksminister Anthony Blinken tirsdag.

Ingen amerikanske diplomater ble såret under skyteepisoden, ifølge ABC.

Tirsdag kveld trådte en formell våpenhvile mellom de stridende partene formelt i kraft, men fortsatt meldes det om skyting i hovedstaden Khartoum.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt har bedt myndighetene i Sudan om å ta bedre vare på diplomater.

– Vi har formidlet til sudanske myndigheter vår sterke bekymring over den svært farlige situasjonen for diplomatene som tjenestegjør i Khartoum, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Tre WFP-ansatte drept

Lørdag ble tre lokalt ansatte i FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP) drept i den nordlige delen av Darfur-regionen. To andre ansatte ble skadet i den samme hendelsen. WFP har midlertidig måttet stanse sin utdeling av nødrasjoner med mat som følge av hendelsen.

Kampene har så langt kostet minst 270 mennesker livet, ifølge Verdens helseorganisasjon. I tillegg er minst 2.600 såret.

Powered by Labrador CMS