
"Barn kastes levende inn i hytter som står i brann"
Leger uten grenser avslører alvorlige brudd på menneskerettighetene i Jonglei, Sør-Sudan. De ber væpnede grupper om slutte å angripe helseklinikker og å la sivilbefolkningen få tilgang til livreddende hjelp.
De siste to årene er sivilbefolkningen blitt utsatt for stadig verre vold. Rapporten “South Sudan’s hidden crisis: how violence against civilians is devastating communities and preventing access to life saving healthcare in Jonglei” skildrer overgrep sivilbefolkningen utsettes for:
- barn kastes levende inn i hytter som står i brann
- kvinner blir tvunget til å velge hvilke barn de skal ta med seg på flukt
- små barn blir skutt eller drept med kniv
- fostere skjæres ut av magen på kvinnene med machete
- stadig flere kvinner og barn blir direkte angrepet
Det er bare noen av eksemplene på det som skjer i Jonglei i Sør-Sudan. Leger uten grenser kaller delstaten for Sør-Sudans voldelige episenter. Titusenvis skal være rammet av det eskalerende konfliktnivået.
Ødelegger klinikker
Væpnede grupper angriper også klinikkene til Leger uten Grenser. I løpet av den tiden organisasjonen systematisk har dokumentert overgrep har klinikker blitt ødelagt flere steder.
- Dette er med på å nekte en allerede sårbar befolkning tilgang til helsehjelp, heter det i rapporten.
Leger uten grenser de eneste som har et helsetilbud i delstaten. Fra januar 2011 til oktober 2012 har hundrevis av ofre blitt behandlet for skader, i tillegg er det gjennomført nesten 230 000 medisinske konsultasjoner.
- Det vi ser er en katastrofe. Liv og helse til befolkningen i Jonglei henger i en tråd. Tørketiden kommer nå. Det gjør det mulig med bevegelse – noe vi igjen frykter vil føre til en økning i vold, skader og internt fordrevne, sier Chris Lockyear. Han er Leger uten grensers operative leder.
- Vi ber alle væpnede grupper om å respektere medisinske fasiliteter og medisinsk personell.
Voldsspiral
Jonglei har en lang historie med kvegtyveri og sammenstøt mellom forskjellige stammer. Konfliktbildet preges av det samme i dag - bare at det er utvidet med flere aktører og gjengjeldelse. I tillegg er det konflikt mellom militsgrupper, stammer og militære.I Sør-Sudans største stat har våpen vært svært tilgjengelig gjennom den over to tiår lange borgerkrigen. Etterhvert som volden har eskalert er trenden nå at volden også rammer kvinner og barn i landsbyene i større grad. Etter en kontroversiell kampanje for å få folk til legge fra seg våpnene tidligere i år har dette, ironisk nok, ført til enda større sikkerhetsproblemer og overgrep mot sivile. I tillegg har kamper mellom en væpnet gruppe og soldater fra Sør-Sudans regjeringsstyrke ført til at tusenvis er drevet på flukt.
Leger uten grenser er svært bekymret for hvordan de langsiktige konsekvensene av volden vil bli.
– De indirekte konsekvensene er mindre synlige, men like alvorlige. Hele lokalsamfunn har matte flykte langt inn I skogene for å finne trygghet. Uten noe sted å bo, mat og tilgang til rent drikkevann er de utsatt for både malaria og andre sykdommer, heter det i rapporten.
- Den skremmende trenden ved at aktørene angriper helseklinikker må stoppe. Konsekvensen av at folk mister tilgang til helsehjelp er ofte dødelige, heter det i rapporten.
Brutale historier
Organisasjonen er spesielt bekymret for at stadig flere sivile blir rammet. Etter ett angrep i januar i år, var mer enn 50 prosent av de som kom til klinikken med skuddskader kvinner og barn.
En kvinne fortalte: - Om et barn kan løpe, vil de skyte det med et gevær. Er de så små at de ikke kan løpe blir de drept med kniv.
Leger uten grenser ber både regjeringen i Sør-Sudan, FN og andre givere om å ta nødvendige skritt for å sørge for at det i fremtiden er både politisk støtte og penger til å sørge for at det er nok ressurser til å respondere på katastrofesituasjoner i Sør-Sudan.