
Klar tale fra Norge til Israel:
– Bruk av utsulting som virkemiddel i krig, er forbudt
Etter to måneder med humanitær blokade, advarer Røde Kors om nødhjelp-kollaps på Gazastripen. – Israel har klare, folkerettslige forpliktelser til å sikre full tilgang til palestinere i nød, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Israel innførte full blokade av nødhjelp og andre forsyninger til Gazastripen 2. mars.
To måneder uten at noe nødhjelp har kommet inn, og seks uker med nye, intense krigshandlinger, gjør at sivilbefolkningen i Gaza nå mangler det aller meste.

– Det finnes ikke ord for å beskrive situasjonen. Jeg har forsøkt å lete, men det finnes ikke ord som rommer det vi er vitne til, sier Ghada Alhaddad, Gaza-medarbeider i Oxfam International, under en online pressebriefing fredag.
– Uten umiddelbare tiltak, vil Gaza synke inn i et kaos som humanitær innsats ikke kan gjøre noe med, sier Jørgen Haldorsen, utenlandssjef i Norges Røde Kors i en uttalelse.
Ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) er ni av ti i Gaza nå internt fordrevet. Og de siste månedene har Israel innført stadig nye begrensninger på hjelpeorganisasjoners virke, ifølge en pressemelding fra UD.
Antallet barn med akutt underernæring er nesten fordoblet de to siste månedene.
– Situasjonen er katastrofal. Israel er folkerettslig forpliktet til å legge til rette for bistand, og jeg vil understreke at bruk av utsulting som virkemiddel i krig, er forbudt, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse.
Tomme matlagre
Verdens matvareprogram (WFP) advarte sist uke om at FN-organisasjonen har tømt alle sine matlagre. FN og AIDA, som representerer de internasjonale ikke-statlige organisasjonene i Palestina, har formidlet til israelske myndigheter at de ikke kan akseptere retningslinjer som strider mot grunnleggende humanitære prinsipper.

I tillegg til mangel på nødhjelp, gjør sikkerhetssituasjonen det krevende for hjelpearbeidere å bevege seg rundt – blant annet grunnet gjentagende angrep som har rammet helsearbeidere, medisinsk personell, sykehus og ambulanser.
– I forrige måned ble 15 hjelpearbeider drept, 8 av dem var ambulansepersonell fra Palestinsk Røde Halvmåne. I lang tid har helsetjenestene og sykehusene vært ut av stand til å hjelpe alle som trenger hjelp, og etter to måneder uten forsyninger er den humanitære responsen i Gaza på randen av total kollaps, sier Haldorsen.
Utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap) fremholder at det er uakseptabelt at israelske myndigheter kontrollerer når humanitær hjelp kan få krysse grensene.
– En ordning som innebærer full israelsk kontroll over tilførselen av bistand til Gaza, og som samtidig fratar humanitære aktører muligheten til å utøve selvstendig kontroll over egen innsats, er uakseptabel, sier utviklingsministeren i pressemeldingen fra UD.
Sak i FNs høyeste domstol
I fjor høst tok Norge initiativ til en resolusjon i FNs generalforsamling som ba om en rådgivende uttalelse fra Den internasjonale domstolen (ICJ) for å fastslå Israels folkerettslige forpliktelser – en resolusjon 137 land stemte for.
Denne uka er det åpen høring i domstolen, og i det norske innlegget UD-statssekretær Andreas Kravik fremførte for ICJ, ble det understreket at Israel har plikt til å overholde de humanitære prinsippene humanitet, upartiskhet, nøytralitet og uavhengighet.
– Jeg står foran dere i en tid da den humanitære situasjonen i de okkuperte palestinske områdene har blitt et levende mareritt, sa Kravik til dommerpanelet i Haag i går.
– Hovedbudskapet i det norske innlegget var at Israel har klare, folkerettslige forpliktelser til å sikre full tilgang for internasjonal støtte til palestinere i nød. At FNs høyeste domstol tar stilling til dette spørsmålet, er svært viktig. Ikke bare for å beskytte palestinere, men også for å verne om folkeretten, sier Barth Eide.
Han påpeker at ingen land kan heve seg over folkeretten.
– Den humanitære krisen i Gaza er menneskeskapt, og den kan avsluttes dersom partene evner å sette sivilbefolkningens behov først, sier Barth Eide.