Det var god stemning da Utenriksminister Børge Brende møtte president Salva Kiir i Sør-Sudans hovedstad Juba i fjor høst. I dag kom det andre toner fra den norske utenriksministeren; Norge varsler nå sanksjoner mot flere ledende skikkelser i det konfliktherjede landet. Foto: Astrid Sehl/Utenriksdepartementet

Brende truer krigsledere med sanksjoner

Om det ikke blir en fredsavtale i Sør-Sudan i løpet av en uke risikerer landets president Salva Kiir, og hans erkerival Riek Machar, samt flere av deres nærmeste kommandanter å ikke kunne reise internasjonalt. Deres omfattende rikdommer i utlandet vil bli fryst. Norge støtter USAs forslag i FNs sikkerhetsråd.

Publisert

Krigen i Sør-Sudan

  • Krigen brøt ut 15. desember 2013.
  • Minst 10.000, kanskje så mange som 50.000 mennesker er drept.
  • Om lag 1,9 millioner mennesker er drevet på flukt, over 1 million til nabolandene.
  • Over 6 millioner mennesker, mer enn halve befolkningen, er avhengige av nødhjelp for å overleve.
  • FN anslår at det trengs over 12 milliarder kroner for å dekke nødhjelpsbehovet i år.
  • Minst 12.000 barn er rekruttert som soldater, og minst 400.000 skolebarn er tvunget ut av klasserom som er overtatt av soldater.
  • Fem forsøk på å få i stand våpenhvile og en fredsavtale har vært mislykket.
  • Natt til mandag ble det inngått nok en avtale, som innebærer at opprørslederen Riek Machar blir gjeninnsatt som visepresident.
  • Partene møtes igjen for å forhandle om en endelig avtale 20. februar. (Kilde: NTB) (©NTB)

De humanitære konsekvensene av krigen er enorme.

Utenriksminister Børge Brende

– Manglende vilje hos partene til å stanse krigen og enes om politiske løsninger, gjør at Norge støtter det amerikanske initiativet om en sikkerhetsrådsresolusjon om å innføre sanksjoner - dersom de IGAD-ledede forhandlingene ikke lykkes innen fristen 5. mars, sier utenriksminister Børge Brende til Bistandsaktuelt.

Sikkerhetsrådet diskuterte onsdag et amerikansk forslag om sanksjoner for individer i Sør-Sudan. Norge stiller seg bak hele forslaget til USA.

Amerikanerne ønsker å innføre reiserestriksjoner mot ledere i begge leirer, samt fryse midler de har i utlandet. Det skal samtidig etableres en sanksjonskomite i FN. Sikkerhetsrådet uttrykker også en intensjon om å innføre ytterligere sanksjoner, inkludert våpenembargo, som anses hensiktsmessige når spørsmålet igjen skal vurderes etter 90 dager

Våpenembargo

Norge har også støttet et forslag om en våpenembargo i FN-regi. EU har allerede etablert restriktive tiltak, herunder våpenembargo.

– Eventuelle sanksjoner vil rettes inn mot dem som står ansvarlige for alvorlige menneskerettighetsbrudd eller som bidrar til at krigen fortsetter, sier Brende, uten å spesifisere hvem det gjelder.

– Vi håper partene nå benytter den sjansen de har fram til 5. mars og finner en løsning ved forhandlingsbordet, sier han.

Norge, gjennom den såkalte ”troikaen” (som består av USA, Storbritannia og Norge) har hele tiden aktivt støttet den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD i å lede fredsforhandlingene i Etiopias hovedstad, Addis Abeba.

Fraværende

Tidligere denne uken ble det kjent at Salva Kiir ikke en gang hadde møtt opp til de nye forhandlingene som startet 19. februar. Det betyr altså at en av de viktigste stemmene ikke en gang er å høre rundt forhandlingsbordet.

– Jeg er bekymret for at president Salva Kiir ikke har møtt opp til forhandlingene i Addis Abeba i strid med den forpliktelsen han tok på seg i forrige forhandlingsrunde, sa utenriksminister Børge Brende (H) tidligere i uken til NTB.

Mens den humanitære situasjonen stadig forverres, øker spenningen mellom Sør-Sudans rivaliserende fraksjoner. Situasjonen øker faren for en ny voldsspiral i det konfliktherjede landet, advarer FNs visegeneralsekretær for fredsbevarende operasjoner.

– Situasjonen i Sør-Sudan nå illustrerer partenes mangel på politisk vilje. Regjeringen og opposisjonen synes ikke å ta forhandlingene på alvor og virker lite villige til å inngå nødvendige kompromisser, sa Hervé Ladsous til FNs Sikkerhetsråd tirsdag.

Under sin tale til sikkerhetsrådet beskrev Ladsous en situasjon der begge sider i konflikten nå har bukket under for «en alvorlig svikt i lederskap som fortsatt er fokusert på streben etter makt snarere enn omsorg for sitt folk».

– Sannsynligheten for at partene vil endre holdning er fortsatt lav og sett i lys av den skjøre sikkerhetssituasjonen, er det ikke sannsynlig at denne runden fredsforhandlinger vil oppnå særlig fremgang, sa Ladsous.

Dette var bakgrunnen for at USA fremmet forslag om sanksjoner mot individer i begge leirer av konflikten. Sør-sudanske ledere har i lengre tid plassert penger, tilegnet gjennom korrupsjon, spesielt i Uganda og Kenya, der også en del av deres familier oppholder seg.

- Vi er svært bekymret over den kritiske situasjonen for millioner av sivile sørsudanere i nød, som har lidd gjennom 14 måneder med konflikt. De humanitære konsekvensene av krigen er enorme, med over 6 millioner sivile i nød. Norge gir betydelig humanitær bistand, sier Brende.

Powered by Labrador CMS