
Norsk programvare kartlegger ebola-smitte
Et norskutviklet it-program hjelper Liberia å kartlegge ebola-smittede og hvem de har vært i kontakt med. Over 10 000 er smittet, sier Verdens Helseorganisasjon. – Hvor mange det virkelig er vet ingen, sier professor Kristin Braa ved Universitetet i Oslo.
Utvikling av programvare og systemer for helseinformasjon har pågått ved Universitetet i Oslo i 20 år. Programvaren har hittil blitt tatt i bruk i 46 land. Nå tas den i bruk for å kartlegge ebola-omfanget i Libera.
Ebola-dødsfallene er passert 5000 i Vest-Afrika, mens antall smittede er langt over 10 000. For Liberia, som er hardest rammet, har epidemien ført til kollaps i helsesystemet og stor mistillit mot myndighetene. I slumområder og på landsbygda er det store befolkningsgrupper som er usynlige – både som levende og som ofre i en epidemi som nå herjer.
- Mangelen på systemer har tatt knekken på Liberia. De har liten eller ingen oversikt over realitetene på bakken. Da er det umulig å hjelpe ordentlig, sier professor Kristin Braa og legger til: - Dette viser hvor viktig det er å bygge helsesystemer i sårbare stater.
Må vite for å kunne respondere
Prosjektet ved Universitetet i Oslo, Health Information Systems Program – HISP, har utviklet og vedlikeholder programvaren District Health Information Software (DHIS2). Programmet brukes til å analysere data på distrikts- og nasjonalt nivå i utviklingsland.
- Du må vite for å kunne hjelpe. Denne programvaren gjør det mulig å kartlegge hvor ebola-smittede har vært. Man kan bruke informasjonen til å finne ut hvor vedkommende ble smittet og styre responsen deretter, sier Braa.
HISP-teamet som nå er i Liberia skal i første omgang sørge for at programvaren tas i bruk i avsidesliggende distrikter – deretter skal det rulles ut på nasjonalt nivå.
- Er det noe som er viktig ved sykdomsutbrudd – om det er ebola eller kolera – er å oppsikt ned utviklingen. Det er også avgjørende for myndighetene når de skal ta de nødvendige beslutningene for å få kontroll over epidemier, sier Braa.
Ebola-app
Programvaren som brukes er ikke avhengig av at brukerne har datamaskiner tilgjengelige, som er helt avgjørende for å nå ut til alle helsearbeidere. Man kan også rapportere inn i systemet via såkalte kortnummer om utstyret som er tilgjengelig er en gammel nokia-telefon.
Mange land i Afrika har opplevd en mobilrevolusjon – og mange steder er mobilnettet langt mer pålitelig enn fastnettet. Det gjør at man på landsbygda i Liberia kan bruke den norskutviklede ebola-appen til å legge inn informasjon om hver enkelt pasient man mistenker er rammet av ebola.
- Når programmet startet for 20 år siden hadde vi ikke internett. Vi har vandret gjennom både teknologi og geografi. Det vi ser er at systemet er en viktig informasjonskilde for beslutningstakere, fra distriktsnivå til nasjonalt nivå. Teknologi alene kan ikke løse alle problemene, men når det brukes riktig kan informasjonen som gjøres tilgjengelig være livreddende, sier Braa til Bistandsaktuelt.
Satsingen har fått støtte av Norad og også Norges Forskningsråd siden starten for 20 år siden. Nå er også aids-organisasjonen PEPFAR og vaksinealliansen GAVI viktige partnere.