Det var stor interesse for lanseringen av den nye melkminibanken i Tanzania. Foto: Zuberi Mussa

Tanzania: Melkeminibank for bedre helse og mindre plastavfall

På det myldrende Kiusa-markedet i Tanzanias nordlige Kilimanjaro-region våknet innbyggerne nylig til en virkelighet der nyinstallerte minibanker, ikke bare tilbyr kontanter, men også smakfull, fersk melk.

Publisert

«Melka er virkelig god», sier John Kyaruzi, en motorsyklist i Moshi da han prøver melk fra minibanken.

Kyaruzi er blant de mange lokale innbyggerne som har fulgt etableringen av melkeminibankene i Kilimanjaro. Innføringen skal etter planen bedre folks helse og redusere plastavfallet, og det er den regionale meierisektoren som har ansvar for prosjektet.

Prosjektet har fått undertittelen «Transforming Agricultural Markets (TAM)», er finansiert av det britiske utviklingsdirektoratet (DFID) og andre partnere og har en kostnad på 800 000 britiske pund, eller omlag ti millioner norske kroner. Dette nye initiativet sikter på å øke melkekonsumet i området ved å gjøre melka mer tilgjengelig og billigere.

Melkeminibankene gir kundene mulighet til å putte på penger og få melk akkurat når det passer dem. «Jeg synes det er et veldig godt initiativ, det vil sikkert oppmuntre folk til å drikke mer melk», sier Kyaruzi,

Lavt melkekonsum

På tross av at Tanzania er et av landene i Afrika med størst antall storfe, er melkekonsumet i landet fortsatt lavt, ifølge offisielle talspersoner. Og selv om landet har svært mange småskala melkeprodusenter, har landets meieri-industri ingen skikkelig markedsføringsstrategi for melkeprodukter. Til forskjell fra kjøttindustrien, hvor kvegmarkedene, slakteriene og slakterne er å finne overalt, er meierienes markedsføringssystem lite velorganisert.

Melkeminibankene tilbyr på sin side en enkel løsning på tre utfordringer med tilknytning til hverandre:

  • plastavfall,
  • underernæring
  • jobbsikkerhet for småskala melkebønder.

Den etterhvert store bekymringen over plastavfalls påvirkning på miljøet har gjort at dette prosjektets mål er å fjerne plastemballasje helt. «Målet er å stimulere melkeproduksjonen og markedsføringen og samtidig motvirke bruk av plastemballasje», sier Deus Shirima, markedsansvarlig i TAM. Med melkeminibankene kan kundene kjøpe melk akkurat når de vil. «Maskinene fjerner utgifter til emballasje og transport, og gjør melka mer tilgjengelig og billigere i folksomme områder og for skolebarn», sa Shirima.

Samarbeider med melkebønder

For å sikre god hygiene blir melkeminibankene rengjort regelmessig og vedlikeholdt av selskapets ansatte. Selskapet samarbeider i dag med hundrevis av melkebønder i Kilimanjaro, gjennom et melkekooperativ som leverer melk til maskinene, som kan ta 100 liter hver.

Lucy Mongi er melkebonde i Hai-distriktet og selger sin melk til selskapet. Hun forteller at hun tidligere var nødt til å koke melka for å hindre at den ble sur. Nå selger Mongi og andre kvinner i hennes nettverk omtrent 500 liter fersk melk hver dag. «Jeg ønsker å utvikle forretningen min, jeg kan ikke bare satse på å selge melk», forteller Mongi mens hun rengjør et melkespann. Hun forteller at det nye kjølesystemet har gitt henne mulighet til å spare 60 000 tanzanianske shilling (omtrent 240 norske kroner) i måneden, siden hun ikke lenger er nødt til å kjøpe kull til å koke melka med og kan selge den fersk til en høyere pris.

Som en bensinstasjon

«Maskinene fungerer som en bensinstasjon», forteller Tom Ole Sikar, prosjektleder i TAM. Ifølge ham er maskinene miljøvennlige og teknologien holder melka fersk i lang tid.

Den tanzanianske regjeringen har den senere tiden iverksatt en rekke tiltak for å skape oppsving i melkeproduksjonen og vitalisere meierisektoren, inkludert reservering av store landområder for investorer som ønsker å dyrke kvegfòr. Registrator i det tanzanianske meieriutvalget, Sophia Mlote, sier at initiativet er en markedsstyrt løsning på behovet for å øke melkekonsumet. «Vi oppfordrer den private sektor til å kopiere denne nyvinningen i andre deler av landet vårt», sier Mlote.

Khalfan Masenza, en dagarbeider i Moshi sier at melkeminibankene gir ham muligheten til å skaffe den verdifulle væsken spesielt etter butikkenes stengetid. «Jeg kommer vanligvis veldig sent hjem fra jobb, og nå kan jeg kjøpe melk akkurat når jeg trenger det», sier han.

Powered by Labrador CMS