
Zimbabwe bruker vold for å stanse kolerautbrudd
I noen timer i forrige uke lignet deler av Zimbabwes hovedstad Harare en kampsone. Gateselgere kastet steiner mot politiet som ville fjerne dem fra gatene. Dette er et av regjeringens forsøk på å stoppe utbruddet av kolera, som har drept over 35 personer og smittet tusenvis over hele landet.
Gateselgernes varer, blant annet tomater og nipsgjenstander, som var stilt ut langs veikantene, lå strødd rundt på veiene mens selgerne kjempet for å beholde arbeidsplassene sine. Politiet angrep selgerne med vannkanoner.
– Slipp meg! Du betaler ikke husleien min. Du kjøper ikke maten min, ropte en kvinne til en politibetjent mens hun forsvarte seg og babyen sin med en stokk. Tingene hennes lå strødd rundt i alle retninger i First Street i Harare.
Kvinnen, som etter det dramatiske angrepet fortalte at hun het Madeline, rettet sinnet sitt mot Zimbabwes myndigheter, som anklager gateselgerne for å spre kolerasmitte i byen.
Skittent vann
– Denne regjeringen er ond. Alle vet at vannet som pumpes inn i hjemmene våre, er forurenset med kloakk. Det er ikke gateselgernes feil at det er utbrudd av kolera akkurat nå. Det er myndighetenes feil, spesielt regjeringen fra Zanu-PF, sa Madeline.
Tidlig i september brøt sykdommen først ut i Gweru i Midlands-provinsen, der tre personer døde få dager etter innsettelsen av Emerson Mnangagwa som landets president. Noen få dager senere ble Harare rammet, og deretter spredde sykdommen seg til andre byer. Ifølge tall som myndighetene oppgir, har rundt 35 mennesker dødd av kolera, mens anslagsvis 3700 har blitt smittet.
Hundrevis av borehull i flere bydeler i Harare er satt ut av drift som følge av kolerautbruddet.
– Harare kan ikke bli en by i verdensklasse når det pumpes ut vann som er blandet med avføring, og som fører til kolera, sier Precious Shumba, direktør i Harare Residents Trust.
Trenger internasjonal hjelp
– Dette er et utbrudd. I starten er det ikke lett å bringe alle som kan hjelpesammen, men jeg tror vi har kommet i orden og er i ferd med å stabilisere oss. Jeg er glad for det. Det kunne ha vært bedre, men vi er glad for at arbeidet koordineres mellom helsedepartementet, Verdens helseorganisasjon (WHO) og oss. Leger uten grenser gjør en god jobb med å styre dette, sier Amina Mohammed i FNs barnefond (UNICEF).
UNICEF, WHO og Leger uten grenser er noen av de globale bistandsorganisasjonene som har satt i verk tiltak etter at Zimbabwes helseminister nylig erklærte katastrofetilstand.
I tett befolkede forsteder som Glenview og Budiriro i Harare har kloakkrør sprukket, og menneskelig avføring siver ut i gatene der gateselgerne selger sine varer. Dette skjer samtidig som at koleraepidemien sprer seg, og regjeringen har ikke klart å stoppe den dødelige sykdommen.
Skjuler dødstall?
Regjeringen har også tonet ned omfanget av mennesker som har dødd av kolera. De kjemper for å beskytte sitt omdømme på bekostning av menneskers liv.
– Vi ser at kolerapasienter dør i hundretall etter at sykdommen brøt ut tidligere denne måneden, men vi får ikke lov til å loggføre dødsfallene. Flere kolerapasienter enn regjeringen går ut med har mistet livet, sier en militærsykepleier som har behandlet kolerapasienter ved Nazareth Infectious Diseases Hospital i Harare. Han ønsker å være anonym av frykt for represalier fra sine sjefer.
Like etter at regjeringen oppdaget at lokale klinikker ikke hadde nok personell til å håndtere koleraepidemien, valgte de å sette inn militært medisinsk personell ved hovedsykehuset i Harare.
Selv om myndighetene har brukt makt for å fjerne gateselgere i et forsøk på å stoppe koleraepidemien, har gateselgerne gjort motstand.
– Dette er livet mitt. Jeg vil ikke gå noe annet sted. Det er her jeg tjener penger, og hvis de vil, kan de bare skyte meg og drepe meg. Jeg har ikke andre måter å tjene penger til familien min på, sier firebarnsmoren Lucy Musaigwa (39).
Zimbabwes nylig utnevnte helseminister Obadiah Moyo har lagt skylden på Harares opposisjonsledede bystyre for kolerautbruddet og sier at de har mislykkes i å levere rent vann og ordentlige sanitærforhold til sine innbyggere.
Mens politiet kjemper mot gateselgerne, gjenstår det å se om myndighetene vil sette inn militærstyrker for å bekjempe selgerne, slik de gjorde mot opposisjonsaksjonister for to måneder siden etter at valgresultatet ble kjent. Da ble seks mennesker drept