Denis Muzengwe (t.h) og Bernard Mugaga er ikke alene om å være «hemmelige» samboere i Zimbabwe. I et land der forbudet mot likekjønnede ekteskap er slått fast i grunnloven, er det mange homofile og lesbiske par som holder sine forhold skjult for naboer og venner.

Menneskerettigheter:

Skeive samboere trosser homofobien i Zimbabwe

I ti år har Denis (33) bodd sammen med sin kjæreste Bernard (29) – i hemmelighet. Nå vil de fortelle sin historie.

Publisert Oppdatert

I ti år har Denis Muzengwe (33) bodd sammen med sin 29 år gamle kjæreste Bernard Mugaga i deres felles leilighet i Harare, Zimbabwes hovedstad. Paret har holdt forholdet hemmelig for naboer og bekjente, selv om deres egne familier har akseptert forholdet.

Nå vil de fortelle sin historie.

– Mange her i nabolaget vet ikke noe sikkert om oss. Noen har nok en mistanke om at vi er homofile. Vi hører dem diskutere bak vår rygg. Men vel, livet går videre og i ti år har vi levd sammen som et par, sier Muzengwe til Bistandsaktuelt.

Både Muzengwe og Mugaga er menn, men Muzengwe har rollen som mannen i deres hemmelige samboerskap og Mugaga er godt fornøyd med rollen som hustru.

– Denis beskytter meg. Han er så snill, og vi går veldig godt sammen, sier Mugaga.

Grunnlovsforbud

Muzengwe og Mugaga er ikke alene om å være «hemmelige» samboere i et land der skeiv kjærlighet er svært tabubelagt. I Zimbabwe er forbudet mot likekjønnede ekteskap er slått fast i grunnloven og de aller fleste homofile og lesbiske par holder forholdene skjult. Virginia Mabhiza, departementsråd i justisdepartementet, viser til grunnloven.

– Regjeringens politikk er utledet av grunnloven, som forbyr ekteskap mellom to av samme kjønn. Så likekjønnede ekteskap er ikke tillatt, og vi har ikke anerkjent noen rettigheter knyttet til LHBT, sier Mabhiza.

Det å være homofil eller lesbisk er i seg selv ikke forbudt i Zimbabwe. Men i tillegg til grunnlovsforbudet mot likekjønnede ekteskap, inneholder straffeloven forbud mot sex mellom to personer av samme kjønn, selv om det er frivillig og mellom voksne personer. Og loven blir håndhevet. Seksuelle minoriteter, som Muzengwe og Mugaga, har i årevis vært utsatt for arrestasjoner og forfølgelse fra myndighetene.

– Vi blir ofte arrestert på grunn av vår seksualitet, men det bryr oss ikke, sier Mugaga.

Organisasjonen for homofile og lesbiske i Zimbabwe, GALZ, opplyser at mange av deres medlemmer innleder samboerskap eller til og med ekteskap uten at dette blir offisielt bekreftet.

– Ekteskapene er hemmelige for omverdenen, men kan være kjent for LHBTIQ-organisasjoner og medlemmer, sier GALZ-leder Chester Samba til Bistandsaktuelt.

For å unngå forakt, trakassering og arrestasjoner vil mange par ofte gi inntrykk av at de lever sammen som venner eller slektninger, uten at naboer eller familie vet noe om ekteskapet deres, legger han til.

Frykter å bli utstøtt

Et annet eksempel på et slikt «hemmelig» ektepar er 30 år gamle Letiwe Hove og hennes partner, 28 år gamle Lucy Mhere som bor i Midlands-provinsen.

– Ingen av våre slektninger har fått vite at vi lever som ektepar. Vi frykter å bli kritisert eller utstøtt. Men vi har det godt som det er, med å leve vårt private liv, sier Mhere til Bistandsaktuelt.

De «hemmelige» parforholdene innebærer også en risiko, påpeker GALZ:

– Homofile og lesbiske lever i frykt for at forholdet deres skal bli kjent, og for å rapportere eventuelle tilfeller av partnervold til myndighetene, av frykt for sodomiloven, sier Samba.

I mangel på andre muligheter, er det organisasjoner som GALZ som har tatt på seg byrden med å behandle saker med mishandling av homofile og lesbiske i Zimbabwe.

– GALZ og andre organisasjoner for LHBTIQ-personer har gitt rom og tilbud for å hjelpe skeive par i deres forhold. GALZ tilbyr klinisk, psykososial og juridisk støtte til LHBTIQ-samfunnet, inkludert de skeive parene, sier Samba.

Disse personene har ingen mulighet til å inngå formaliserte, registrerte ekteskap eller partnerskap, konstaterer Samba. Et ekteskap mellom homofile eller lesbiske par blir i stedet bekreftet med en skriftlig eller muntlig avtale mellom partnerne.

– Avtalen kan omfatte enighet om viktige ting i forholdet, som forvaltning av eiendom, hvem som eier hva, og om hva som skal skje om forholdet tar slutt. En slik avtale vil ikke være juridisk bindende, men den kan hjelpe parene med å handtere de mer praktiske sidene av forholdet, sier Samba.

Men selv om alle slike ting er på plass, gjenstår den seige kampen mot forfølgelsen av de seksuelle minoritetene.

– Skeive blir ofte siktet etter bestemmelser om brudd på ro og orden eller offentlig sjenanse, med staten som nøkkelspiller i trakasseringen, sier GALZ leder Samba.

Powered by Labrador CMS