19 månder gamle Kombangako Mawa, på fanget til moren, er underernært. De to får hjelp på Al Sabah Children's Hospital i Juba, bildet er fra november 2020.  FN advarer nå mot omfattende sult, blant annet på grunn av konflikter, ekstremvær og covid-19 i Sør-Sudan og flere andre land. Over 30 millioner mennsker kan bli rammet. Foto: AP Photo/Sam Mednick/NTB
19 månder gamle Kombangako Mawa, på fanget til moren, er underernært. De to får hjelp på Al Sabah Children's Hospital i Juba, bildet er fra november 2020. FN advarer nå mot omfattende sult, blant annet på grunn av konflikter, ekstremvær og covid-19 i Sør-Sudan og flere andre land. Over 30 millioner mennsker kan bli rammet. Foto: AP Photo/Sam Mednick/NTB

FN advarer mot sultkatastrofe

Mens verden er opptatt av korona-krisen er sult en voksende problem i flere land. – Over 30 millioner mennesker står nå på randen av sult og død, advarer FNs generalsekretær António Guterres.

Publisert

FN og andre hjelpeorganisasjoner advarer nå om faren for omfattende sultkriser i flere land. Langvarige konflikter, ekstremvær og tørke, ringvirkninger av korona-krisen og manglende finansiering av nødhjelp er blant årsakene til at millioner av mennesker i Sahel-beltet, DR Kongo, Sør-Sudan, Somalia, Afghanistan og Jemen nå har for lite mat.

- Vi sklir mot avgrunnen. Konflikt og ustabilitet driver en destruktiv bølge av hungersnød som truer med å feie over hele verden. Det vil resultere i enorme mennesklige lidelser, sa David Beasley som er sjef for Verdens matvareprogram (WFP) tidligere denne uken.

Alvorlig i flere land

Et av landene hvor situasjonen er spesielt kritisk er Sør-Sudan.

- Om lag 7,2 millioner sørsudanere opplever alvorlig matusikkerhet på grunn av konflikt og vold, ekstremvær og den økonomiske effekten av covid-19, sier Tomson Phiri, talsmann for World Food Programme, i en pressemelding.

Også i nordøstlige Nigeria er situasjonen krevende.

For å hjelpe 6,4 millioner av de mest sårbare menneskene der - inkludert to millioner internt fordrevne - har FN bedt om en milliard dollar fra det internasjonale samfunnet.

FN anslår at mer enn fem millioner mennesker er i fare for akutt sult, noe som er de verste utsiktene på fire år. Igjen peker FN på konflikt, at folk har måtte flykte fra områdene de bor i og dermed ikke har kunne dyrke jorda samt ringvirkeninger av covid-19 som hovedårsaker til krisen.

Manglede internasjonal finansiering til nødhjelp har allerede ført til at hjelpeorganisasjonene har måtte kutte i hjelpen, noe som påvirker hundretusener av flyktninger.

Situasjonen er prekær også i Somalia, ifølge FN. Igjen er konflikt, tørke, og covid-19 det som driver krisen. FN anslår at anslagsvis 5,9 millioner mennesker over hele Somalia - inkludert 15 prosent kvinner og 66 prosent barn - vil trenge humanitær nødhjelp i år.

Sult og konflikt henger sammen

Sammenhengen mellom sult og konflikt ble diskutert i Sikkehetsrådet i forrige uke.

- Konflikt bidrat til sult og når sulten rammen bidrar den til mer konflikt. Man kan ikke løse disse to problemene separat. Vi må forutse dette og handle nå, sa António Guterres, FNs generalsekretær.

Han viste til at over 30 milliarder mennesker nå står overfor akutt matusikkerhet og minnet FNs medlemstater om at Verdens matvareprogram har bedt om 5,5 milliarder dollar "for å avverge en katastrofe".

Mangler penger

- Selv om alle land møter en viss økonomisk belastning som følge av covid-19-pandemien, ligger løsningen ikke i å kutte hjelpen til sultende barn, sa FN-sjefen. Han viste også til det nylige avholdet møtet for mobilsere penger til Jemen hvor man bar langt fra å få inn den finansieringen FN mener er nødvendig for å avhjelpe nøden i landet.

- Det må ikke bli et mønster, understreket FNs generalsekretær.

FN har bedt om rundt 34 milliarder dollar til nødhjelp globalt i 2021. Så langt har de fått inn rundt fire prosent, viser en oversikt fra FN-organisasjonen OCHA.

I flere av landene hvor sult er størst, som Jemen, Sør-Sudan, Somalia og Nigeria, har foreløpig under fem prosent av pengene FN anslår som nødvendig blitt donert.

Sult som krigstaktikk

FN generalsekretær nevnte også eksempler på hvordan sult blir brukt som taktikk av krigførende parter i Syria, Sør-Sudan og Myanmar og påpekte at det er en krigsforbrytelse.

FNs sjefen understreket at det må å få slutte på sult krever politiske løsninger på konflikter, og oppfordret alle stater til å gjøre det til "en sentral utenrikspolitisk prioritering".

- Gjør alt i din makt for å få slutt på vold, forhandle om fred og lindre sult og lidelse som rammer så mange millioner mennesker over hele verden. Sult hører ikke hjemme i det 21. århundre, sa han.

Powered by Labrador CMS