Skolejenter kidnappet, glemt av verden

Da 267 skolejenter ble kidnappet skapte «Bring back our girls» engasjement over en hel verden, men da mer enn 300 forsvant året etter var det helt stille. Nupi-forsker Morten Bøås frykter Boko Haram vil fortsette overgrepene.

Publisert

I slutten av november 2014 angrep Boko Haram byen Damasak nær grensa til Niger. Terrorgruppa blokkerte alle veier inn i byen og tok innbyggerne som gissel, ifølge Human Rights Watch.

Opprørerne okkuperte også Zanna Mobarti Primary School, stengte portene og låste mer enn 300 elever i alderen 7-17 inne. Det forteller flere vitner, blant annet en lærer ved skolen, til menneskerettsorganisasjonen.

Boko Haram skal deretter ha brukt skolen som en militærbase, og også ha brakt en rekke andre kvinner og barn fra hele byen til skolen. HRW har snakket med én av kvinnene som ble holdt fanget.

– Det var tidlig om morgenen da jeg hørte skudd. Min mann hadde allerede forlatt hjemmet så jeg tok mine to barn, en gutt på fire år og en jente på to, og løp. Men opprørerne arresterte oss og mange andre kvinner og barn. De tok oss alle til å Zanna Mobarti Primary School ... Jeg har ikke sett barna siden, forteller kvinnen.

Ifølge HRW skal Boko Haram ha skilt kvinnene fra barna og guttene fra jentene. Noen av kvinnene som ble holdt fanget har fortalt at de kunne høre skrik og rop fra barna, men at de ikke fikk lov til å gå til dem. En rekke kvinner og barn skal ha dødd i fangenskap fordi de ble servert råtten mat, som forårsaket kraftig diaré.

Mennene som ble tatt til fange skal ha blitt tvunget til å kvitte seg med likene. De ble dumpet i et nærliggende elveleie og i provisoriske graver. Et vitne, en lærer HRW har snakket med, forteller at han så hundrevis av døde mennesker.

– De tvang oss til å bære lik og å kaste dem i elva.

Videoopptak og satellittbilder tatt i slutten av desember 2014 innhentet og analysert av Human Rights Watch, bekrefter tilstedeværelsen av lik i elveleiet.

Det var da nigerianske styrker gjennintok Damasak i midten av mars i fjor at Boko Haram tok med seg de 400 kvinnene og barna, 300 av dem skoleelever.

HRW påpeker nå at det har gått ett år uten at bortføringen har fått konsekvenser, og mener nigerianske myndigheter har forpliktelser til å beskytte egen befolkning fra menneskerettighetsbrudd.

Boko Haram

  • En salafistisk, islamistisk militant gruppe i Nigeria, som har utført en rekke terroraksjoner.
  • I løpet av den seks år lange konflikten med nigerianske myndigheter har Boko Haram begått omfattende overgrep mot og drap på sivile, bortført hundrevis av kvinner og jenter, ødelagt hele landsbyer og mer enn 900 skoler.
  • Opererer i hovedsak i Nord-Nigeria, men har også utført aksjoner andre steder i landet og i nabolandene Tsjad, Niger og Kamerun.
  • Ble grunnlagt i 2002 med Mohammed Yusuf. Etter hans død i 2009, gjenoppsto terrorgruppa i 2010 med tidligere nestleder Abubakar Shekau.
  • Organisasjonen har endret seg over tid, fra en radikal islamistisk gruppe som i hovedsak var misjonerende.
  • Har hentet inspirasjon internasjonalt, men bør likevel forstås ut fra den lokale konteksten, preget av fattigdom, ulikhet, korrupsjon, statlig forsømmelse og politisk maktmisbruk.
  • Bortføringen av 276 skolejenter fra en statlig skole i Chibok 2014 fikk enorm oppmerksomhet verden over, blant annet gjennom kampanjen «Bring back our girls». 57 av jentene klarte å rømme, men fortsatt er 219 fortsatt savnet.

I april 2014 ble 276 jenter bortført av Boko Haram fra en skole i Chibok i Nigeria. Det skapte voldsomt engasjement, verden over. En rekke kjendiser, inkludert USAs førstedame Michelle Obama engasjerte seg gjennom kampanjen «Bring back our girls».

Om lag ett år senere bortførte terrorgruppa 300 skolejenter samt 100 kvinner og barn fra en annen skole nord i landet. Den hendelsen har fått lite oppmerksomhet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Menneskerettsorganisasjonen mener nigerianske myndigheter må iverksette tiltak for å sikre frigivelse av rundt 400 kvinner og barn som ble bortført fra byen Damasak i mars 2015.

Ifølge HRW er denne hendelsen den mest omfattende dokumenterte bortføringen begått av Boko Haram noensinne. Organisasjonens forsker og spesialist på Nigeria Mausi Segun mener landets myndigheter må våkne opp:

– Tre hundre barn har vært savnet i ett år. Likevel har det ikke vært ytret ett ord om hendelsen fra nigerianske myndigheter. Nå må de finne ut hvor Damasak-jentene er, og iverksette tiltak for å få dem fri, sier hun.

– PR-suksess for terroristene

Ifølge Amnesty International er flere tusen kvinner og barn bortført av terrorgruppa de siste årene. Forskningsprofessor Morten Bøas ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener det er grunn til å tro at mange av de bortførte jentene fra Damasak fortsatt lever.

– Noen har nok rømt. Men det er vanskelig å få oversikt, for dette er ekstremt utilgjengelige områder, sier Bøås til Bistandsaktuelt.

NUPI-forskeren påpeker at Boko Haram har gjennomført en rekke bortføringer de siste årene, men at ingen har omfattet så mange mennesker som den i Chibok og den i Damasak.

– Terrornettverket har kommunisert tydelig at dette er deres strategi. Men at Chibok-bortføringen fikk så stor oppmerksomhet overrasket nok også Boko Haram. «Bring back our girls»-kampanjen gikk verden rundt og gjorde bortføringen til en pr-suksess for terrorgruppa, sier Bøås.

Han forteller at bortføringene er Boko Harams svar på nigerianske myndighetenes interneringspolitikk, der de vilkårlig har fengslet familiemedlemmer av antatte terrorister og folk de mistenker er del av terrornettverket.

– Det som skiller Boko Haram fra for eksempel Lords Resistance Army i Uganda, er at de ikke driver med utstrakt tvangsrekruttering av gutter og unge menn. De ser ut til å være mer interessert i å skaffe seg «koner» – jenter – som de hevder de redder fra «den syndens pøl» de mener Nigeria har blitt. Symboleffekten spiller derfor en viss rolle, selv om det også ser ut til at noen av disse unge jentene indoktrineres og trenes opp til selvmordsbombere.

– Dramatisk situasjon

Bøås mener, i likhet med HRW, det er et paradoks at Chibok-bortføringen fikk så stor oppmerksomhet, mens bortføringen fra Damasak nærmest ikke er omtalt.

– Det er nok begrenset hvor mye oppmerksomhet noe som er så langt unna kan få. Chibok var dét ene eksempelet på at verden bryr seg og fikk enorm oppmerksomhet fordi personligheter som Erna Solberg og Michelle Obama engasjerte seg. Noen mener dét var bra, mens andre vil hevde at den éne saken fikk for mye oppmerksomhet. Svaret er nok at interessen ikke er stor nok.

Det ser vi også på flyktningsituasjonen, mener Bøås og peker på at det kan være så mye som én million internt fordrevne og flyktninger som følge av situasjonen nord i Nigeria.

– Det er en dramatisk flyktningsituasjon i Nigeria og nabolandene. Faktum er at disse menneskene lever under vel så dårlige forhold som de i og rundt og Syria, og de har det i hvert fall verre enn de som dukker opp på Europas strender. Jeg har sett tall på én million internt fordrevne. Stort sett ser «verden» det «som berører verden mest», og dette er en perifér konflikt. En konflikt som ikke påviker Europa nå umiddelbart, men dét kan selvfølgelig endre seg, sier Bøås.

– Vanskelig sted å jobbe

Redd Barna har jobbet i det nordøstlige Nigeria gjennom en årrekke, og forteller at terrororganisasjonens herjinger har gjort den jobben vanskelig.

– Boko Haram har gått direkte til angrep på skoler. I tillegg til usikkerheten for befolkningen, har det gjort det vanskelig å jobbe i disse områdene, sier Anne Pedersen.

Redd Barnas regionleder for vest-, sentral- og sørlige Afrika peker på at terrorganisasjonen er ute etter å slå ned på det hun omtaler som vestlig utdanning.

– Jenter som går på skole har vært spesielt utsatt. Derfor er det så enormt viktig å stabilisere disse områdene, sier Pedersen.

Seks år med terror mot sivilbefolkningen fra Boko Haram, kombinert med tørke og stor matusikkerhet, har gjort den humanitære situasjonen kritisk.

– Vi vet ikke omfanget av Boko Harams herjinger, og situasjonen gjør det vanskelig å danne seg et helt presist bilde. Men det vi vet, er at den humanitære situasjonen er veldig kritisk. Vi ser jo at det fortsatt kommer flyktninger inn i Niger. Det kan bety at det fremdeles er pågående angrep.

Redd Barna har et langsiktig utdannings-program i Nigerias naboland Niger. Et land som har tatt imot et stort antall flyktninger de siste årene.

– Vi ser nå at det er behov for å øke utdannings-innsatsen slik at den også omfatter flyktninger som kommer over grensa fra Nigeria, sier Pedersen.

– En ond spiral

NUPI-forsker Morten Bøås mener Nigeria må få på plass en bedre strategi for å bekjempe Boko Haram.

– Landets myndigheter erklærte at terrorgruppa var teknisk slått ved inngangen til dette året. Det er de ikke. Gruppa kontrollerer ikke landområder slik de gjorde i fjor, men er fortsatt sterke nok til å yte motstand mot hæren og sterke nok til å utgjøre en stor sikkerhetstrussel. I tillegg har de en regional strategi, som al-Shabaab har i og rundt Somalia, og som AQIM (al-Qaida i Maghreb, med utspring i Algerie) har i Sahel.

Men å få på plass en strategi for å bekjempe terrornettverket, er lettere sagt enn gjort for myndighetene, mener Bøås.

– Dette er assymetrisk krigføring, og selv verdens mektigste land har jo slitt med dét, blant annet i Afghanistan. Nigerianske myndigheter må over på en beskyttelses-strategi, fremfor å bedrive ren terroristjakt. Det betyr et større fokus på å beskytte sivile, med økonomisk vekst som én av mekanismene.

Han peker også på enorme miljømessige og økonomiske utfordringer helt nord i Afrikas økonomiske stormakt.

– Bakgrunnsteppet for at Boko Haram har fått fotfeste er nøkkelen her. Dette er de fattigste områdene i Afrikas rikeste land, der blant annet Tsjad-sjøen har skrumpet til en femdel av hva den var. Hva skjer da? Jo, du får menn som driver rundt og som det er et stort potensial for å rekruttere fra. En ond spiral, sier Bøås.

– Det er ikke lett å se en umiddelbar vei ut av dette. Jeg er redd Boko Haram vil kunne få herje i flere år fremover.

Powered by Labrador CMS